02 aug 2016 15:08

02 aug 2016 15:08

Ett digitalt komplement

SKÖVDE: Swish ersätter inte kollektkontanterna

Swish har blivit ett naturligt sätt att lämna kollekt i kyrkan.
– Vi har inte ersatt kontanthanteringen. Det är ett komplement, säger prästen Stefan Ytterbrink.

De som använder sig av betaltjänsten Swish kan, genom att ange en persons eller företags mobilnummer, föra över pengar från sitt bankkonto till någon annans konto. I landets samtliga stift tar kyrkor emot kollekt via den mobila betaltjänsten och i Skövde har möjligheten funnits i drygt två år.

– Men vi har inte ersatt någonting. Det går fortfarande att lämna kollektiven med mynt och sedlar, säger prästen Stefan Ytterbrink.

Samma nummer

I kyrkorna finns det uppgifter om vilket nummer som gäller för dem som vill swisha, antingen det handlar om kollekt, inköp i serveringen eller något annat. Det handlar om samma nummer, men det går att ange vad betalningen gäller i en meddelanderuta.

– Vår ekonom ser var pengarna ska hamna när transaktionerna gås igenom. Är det något tveksamt går det ju att se var pengarna kommer ifrån och reda ut det i efterhand. Systemet fungerar bra och är ju en naturlig utveckling; varje sak som underlättar är bra.

Han ser ingen anledning att ta bort möjligheten att lämna kontanter.

– Så länge det finns folk som vill ge pengar via kontanter ska de få göra det.

Stefan Ytterbrink vet inte hur stor del av kollekten som lämnas via Swish, men en genomgång som ekoredaktionen vid Sveriges radio gjort så varierar det, från en tredjedel till en procent.

I Skara finns det sedan en tid en kollektomat i kyrkan, där en besökare kan stoppa i sitt betalkort och ange hur mycket som ska skänkas. Det har även testats i Skövde och används på flera ställen i landet. Problemet är kostnaden för hanteringen.

Enligt 24Kalmar.se skänkte Kalmarborna 658 000 kronor i kollekt under 2014. Hanteringen av kollekten kostade 50 000 kronor, varav kollektomaterna stod för den största delen.

Sven-Erik Falk, pressekreterare vid Skara stift, säger att Swish gjort att rutinerna för redovisningen av kollekten hos pastoraten ändrats. Kontanterna som kommer in förs in i kollektboken som tidigare. Sedan görs det en särskild redovisning av swishpengarna märkta ”kollekt”. Hur lång kollektperioden är varierar.

– Sedan kan det kallas gåva men det går till samma ändamål. Det viktigaste är att pengarna hamnar där givarna tänkt sig.

De som använder sig av betaltjänsten Swish kan, genom att ange en persons eller företags mobilnummer, föra över pengar från sitt bankkonto till någon annans konto. I landets samtliga stift tar kyrkor emot kollekt via den mobila betaltjänsten och i Skövde har möjligheten funnits i drygt två år.

– Men vi har inte ersatt någonting. Det går fortfarande att lämna kollektiven med mynt och sedlar, säger prästen Stefan Ytterbrink.

Samma nummer

I kyrkorna finns det uppgifter om vilket nummer som gäller för dem som vill swisha, antingen det handlar om kollekt, inköp i serveringen eller något annat. Det handlar om samma nummer, men det går att ange vad betalningen gäller i en meddelanderuta.

– Vår ekonom ser var pengarna ska hamna när transaktionerna gås igenom. Är det något tveksamt går det ju att se var pengarna kommer ifrån och reda ut det i efterhand. Systemet fungerar bra och är ju en naturlig utveckling; varje sak som underlättar är bra.

Han ser ingen anledning att ta bort möjligheten att lämna kontanter.

– Så länge det finns folk som vill ge pengar via kontanter ska de få göra det.

Stefan Ytterbrink vet inte hur stor del av kollekten som lämnas via Swish, men en genomgång som ekoredaktionen vid Sveriges radio gjort så varierar det, från en tredjedel till en procent.

I Skara finns det sedan en tid en kollektomat i kyrkan, där en besökare kan stoppa i sitt betalkort och ange hur mycket som ska skänkas. Det har även testats i Skövde och används på flera ställen i landet. Problemet är kostnaden för hanteringen.

Enligt 24Kalmar.se skänkte Kalmarborna 658 000 kronor i kollekt under 2014. Hanteringen av kollekten kostade 50 000 kronor, varav kollektomaterna stod för den största delen.

Sven-Erik Falk, pressekreterare vid Skara stift, säger att Swish gjort att rutinerna för redovisningen av kollekten hos pastoraten ändrats. Kontanterna som kommer in förs in i kollektboken som tidigare. Sedan görs det en särskild redovisning av swishpengarna märkta ”kollekt”. Hur lång kollektperioden är varierar.

– Sedan kan det kallas gåva men det går till samma ändamål. Det viktigaste är att pengarna hamnar där givarna tänkt sig.