06 aug 2016 18:19

06 aug 2016 18:19

Simsjön har sitt eget OS

SIMSJÖN: Anrik tävling genomfördes på nytt

Olympiska spelen är i gång i Rio – men vid Simsjön har de boende sina egna spel med en anrik historia.

Kjell Isberg, ordförande i Simsjöföreningen berättar att föreningen nästa år fyller 75 år.

– Olika former av tävlingar har alltid arrangerats av föreningen. Förr var det vanligt att de som bodde vid Villeviken tävlade mot de från Herrekvarn, berättar han.

Tävlingen som kallas ”Simsjöolympiaden” har funnits med i 48 år och är i dag en lekfull femkamp för både stora och små. De tävlar i varpa, pilkastning, kast med potatis, sparka boll mot mål och ringkastning.

Alla får tävla hur många gånger de vill och till slut utsågs fyra segrare, herr, dam, pojke och flicka.

100-talet deltagare kom till start under trivsamma former på lördagseftermiddagen och Kjell Isberg var nöjd med dagen.

– Det har varit positivt. Vi slapp regnet som började efter medaljutdelningen. Vi hade lite drygt 100 starter. Det kan alltid vara mer, men det är inte alltid det lättaste att locka folk ut från stugorna. Till nästa år och 75-årsjubileet ska vi förnya oss med lite nya stationer.

Varför är tävlingen och traditionen viktig?

– Jag tycker att den är viktig. Jag har själv vuxit upp med de här traditionerna och jag vill gärna bevara nostalgin samtidigt som vi ska förnya oss med utveckling. I takt med att området utvecklas kommer många nya Simsjöbor som inte vet vad olympiaden innebär och då är det värdefullt att föremedla traditionen vidare.

Guldmedaljörer blev Rickard Eriksson (herr), Anna Jonsson (dam), Anton Lydin (pojk) och Elsa Andersson (flickor).

Kjell Isberg, ordförande i Simsjöföreningen berättar att föreningen nästa år fyller 75 år.

– Olika former av tävlingar har alltid arrangerats av föreningen. Förr var det vanligt att de som bodde vid Villeviken tävlade mot de från Herrekvarn, berättar han.

Tävlingen som kallas ”Simsjöolympiaden” har funnits med i 48 år och är i dag en lekfull femkamp för både stora och små. De tävlar i varpa, pilkastning, kast med potatis, sparka boll mot mål och ringkastning.

Alla får tävla hur många gånger de vill och till slut utsågs fyra segrare, herr, dam, pojke och flicka.

100-talet deltagare kom till start under trivsamma former på lördagseftermiddagen och Kjell Isberg var nöjd med dagen.

– Det har varit positivt. Vi slapp regnet som började efter medaljutdelningen. Vi hade lite drygt 100 starter. Det kan alltid vara mer, men det är inte alltid det lättaste att locka folk ut från stugorna. Till nästa år och 75-årsjubileet ska vi förnya oss med lite nya stationer.

Varför är tävlingen och traditionen viktig?

– Jag tycker att den är viktig. Jag har själv vuxit upp med de här traditionerna och jag vill gärna bevara nostalgin samtidigt som vi ska förnya oss med utveckling. I takt med att området utvecklas kommer många nya Simsjöbor som inte vet vad olympiaden innebär och då är det värdefullt att föremedla traditionen vidare.

Guldmedaljörer blev Rickard Eriksson (herr), Anna Jonsson (dam), Anton Lydin (pojk) och Elsa Andersson (flickor).