08 aug 2016 11:31

08 aug 2016 14:38

Unga män dömda för brutalt människorov

SKÖVDE

Fängelse, skyddstillsyn och sluten ungdomsvård. Det blev tingsrättens domar för de fem unga männen som stod åtalade för att ha kidnappat en annan ung man i april.

Männen är i åldrarna 17 till 20 år. Det var den 22 april i år som de fem männen tvingade in sitt offer i en bil i centrala Skövde. Offret, en man i samma ålder och som flera av gärningsmännen var bekant med, var skyldig 7 000 kronor efter en narkotikaaffär, enligt domen. Nu skulle skulden drivas in.

Bilen kördes mot ett bostadsområde och under hela färden överöstes offret med slag och sparkar. En av gärningsmännen hotade också offret med vad som senare visade sig vara en kolsyrepistol. Bilen stannade till på en parkeringsplats, därefter tog man ut offret i ett skogsparti där misshandeln fortsatte med kniv, en pinne och slag.

Offret tvingades också klä av sig naken och blev bestulen på mobiltelefon, plånbok, klocka och en ring. Därefter åkte de till en bankomat för att ta ut pengar från offrets konto – som dock var tomt.

Hotade

Vid bankomaten kom det en annan man som alla inblandade kände till. Han sade till gärningsmännen att släppa offret - som då kunde ta sig hem.

Fyra av de dömda är Skövdebor, en av dem bor i Skara.

En 19-åring döms till ett år och sju månader för människorov, rån, narkotikabrott samt övergrepp i rättssak då han ska hotat offret om denne gjorde en polisanmälan. Erkänner narkotikabrottet, men nekar i övrigt. Säger sig inte ha varit på plats.

En 18-åring döms för människorov och rån till ett år och sex månader. Erkänner att han suttit med i bilen och sparkat offret på smalbenet, men förnekar människorov och rån.

En 20-åring döms till två års fängelse för människorov, rån och narkotikabrott. Nekar till de två första åtalspunkterna, men säger att han träffat på offret på stan – i närheten av skogspartiet – och då krävt offret på 7 000 kronor. Pengar som han hävdar att offret var skyldig honom på grund av ett lån.

18-åring döms till skyddstillsyn för människorov och rån. Fick också tre månaders fängelse, men de avtjänades under häktningstiden. Erkänner att han körde bilen, men förnekar brott.

17-åring döms till sluten ungdomsvård i åtta månader för människorov och rån. Förnekar brott och säger att han inte varit på plats överhuvudtaget. Gärningsmännen ska också betala omkring 35 000 kronor i skadestånd till offret.

Männen är i åldrarna 17 till 20 år. Det var den 22 april i år som de fem männen tvingade in sitt offer i en bil i centrala Skövde. Offret, en man i samma ålder och som flera av gärningsmännen var bekant med, var skyldig 7 000 kronor efter en narkotikaaffär, enligt domen. Nu skulle skulden drivas in.

Bilen kördes mot ett bostadsområde och under hela färden överöstes offret med slag och sparkar. En av gärningsmännen hotade också offret med vad som senare visade sig vara en kolsyrepistol. Bilen stannade till på en parkeringsplats, därefter tog man ut offret i ett skogsparti där misshandeln fortsatte med kniv, en pinne och slag.

Offret tvingades också klä av sig naken och blev bestulen på mobiltelefon, plånbok, klocka och en ring. Därefter åkte de till en bankomat för att ta ut pengar från offrets konto – som dock var tomt.

Hotade

Vid bankomaten kom det en annan man som alla inblandade kände till. Han sade till gärningsmännen att släppa offret - som då kunde ta sig hem.

Fyra av de dömda är Skövdebor, en av dem bor i Skara.

En 19-åring döms till ett år och sju månader för människorov, rån, narkotikabrott samt övergrepp i rättssak då han ska hotat offret om denne gjorde en polisanmälan. Erkänner narkotikabrottet, men nekar i övrigt. Säger sig inte ha varit på plats.

En 18-åring döms för människorov och rån till ett år och sex månader. Erkänner att han suttit med i bilen och sparkat offret på smalbenet, men förnekar människorov och rån.

En 20-åring döms till två års fängelse för människorov, rån och narkotikabrott. Nekar till de två första åtalspunkterna, men säger att han träffat på offret på stan – i närheten av skogspartiet – och då krävt offret på 7 000 kronor. Pengar som han hävdar att offret var skyldig honom på grund av ett lån.

18-åring döms till skyddstillsyn för människorov och rån. Fick också tre månaders fängelse, men de avtjänades under häktningstiden. Erkänner att han körde bilen, men förnekar brott.

17-åring döms till sluten ungdomsvård i åtta månader för människorov och rån. Förnekar brott och säger att han inte varit på plats överhuvudtaget. Gärningsmännen ska också betala omkring 35 000 kronor i skadestånd till offret.