11 aug 2016 06:00

11 aug 2016 06:00

Ölbryggning på hög nivå

SKÖVDE: Skövde hantverksbryggeri lyfter hobbybryggandet till en ny nivå

Cheers. Fredrik Meyner och Jonas Windeståhl gillar öl, till och med så mycket att de började brygga öl själva. Nu har de tagit sin ölhobby till en högre nivå och flyttat från köket hemma till en egen lokal där ölhantverket står i fokus.

Intresset för att brygga sitt eget öl tog fart för några år sedan, i och med ett ökat utbud av ölsorter på Systembolaget och olika restauranger väcktes deras nyfikenhet på öl som var mer av hantverkskaraktär.

– Till slut tröttnar man ju på utländsk öl på burk, säger Fredrik Meyner. Nu ska hantverket stå i fokus när vi brygger eget öl.

Det ljusa lagerölet dominerar på marknaden, men det tröttnar man på att dricka till mat, menar Jonas Windeståhl.

– Tänk en mustig lammgryta med en kraftfull stout till, eller en lätt veteöl på sommaren, säger han. Man kan kombinera olika typer av öl till olika slags maträtter, säger Jonas.

Efter att ha börjat brygga hemma i köket hos Jonas så har nu deras ölhobby lyfts till en högre nivå. Med en egen lokal i Skövde ska bryggningen ta ordentlig fart. På väggen i bryggerilokalen har Fredriks fru målat in det tilltänkta firmanamnet, Skövde hantverksbryggeri. Tankar på att kunna sälja sitt öl finns förstås och på Instagramkontot har de redan 1 500 följare.

– Vi har fått väldigt bra respons och vi vet att intresset är enormt. Drömmen är ju att kunna börja sälja vår öl, säger Fredrik Meyner och Jonas Windeståhl. På sikt vill vi starta en riktig firma.

I den nya lokalen görs allt från grunden, precis som på ett stort bryggeri, fast i liten skala. Mängden de kan producera nu är 16 liter öl åt gången. Tack vare sitt teknikintresse har också kostnaden hållits på en rimlig nivå. De har själva konverterat rostfria grytor till lämpliga kokkärl för öl, vattenfilter för att ta bort klor är installerat, och en stor kylbox har fått kopparrör i botten. En gammal datorfläkt rör om en blandare för jästen.

– Det här är en materialsport så det gäller att hitta grejer till rätt pris, säger Jonas.

Ipa, Indian pale ale är den öltyp som står för den största delen av Skövdegrabbarnas ölproduktion, men även blond ale och dubbel Ipa finns på menyn.

– Min fru har Punk Ipa som ett landmärke, och har vi lyckats komma nära den med vår öl så är hon nöjd, säger Fredrik.

– Man sippar på en välbryggd Ipa, det är ingen partyöl som man häller i sig bara. Man tar i stället in doften av malt och smaken i beskan av humlet, säger Jonas.

Intresset för att brygga sitt eget öl tog fart för några år sedan, i och med ett ökat utbud av ölsorter på Systembolaget och olika restauranger väcktes deras nyfikenhet på öl som var mer av hantverkskaraktär.

– Till slut tröttnar man ju på utländsk öl på burk, säger Fredrik Meyner. Nu ska hantverket stå i fokus när vi brygger eget öl.

Det ljusa lagerölet dominerar på marknaden, men det tröttnar man på att dricka till mat, menar Jonas Windeståhl.

– Tänk en mustig lammgryta med en kraftfull stout till, eller en lätt veteöl på sommaren, säger han. Man kan kombinera olika typer av öl till olika slags maträtter, säger Jonas.

Efter att ha börjat brygga hemma i köket hos Jonas så har nu deras ölhobby lyfts till en högre nivå. Med en egen lokal i Skövde ska bryggningen ta ordentlig fart. På väggen i bryggerilokalen har Fredriks fru målat in det tilltänkta firmanamnet, Skövde hantverksbryggeri. Tankar på att kunna sälja sitt öl finns förstås och på Instagramkontot har de redan 1 500 följare.

– Vi har fått väldigt bra respons och vi vet att intresset är enormt. Drömmen är ju att kunna börja sälja vår öl, säger Fredrik Meyner och Jonas Windeståhl. På sikt vill vi starta en riktig firma.

I den nya lokalen görs allt från grunden, precis som på ett stort bryggeri, fast i liten skala. Mängden de kan producera nu är 16 liter öl åt gången. Tack vare sitt teknikintresse har också kostnaden hållits på en rimlig nivå. De har själva konverterat rostfria grytor till lämpliga kokkärl för öl, vattenfilter för att ta bort klor är installerat, och en stor kylbox har fått kopparrör i botten. En gammal datorfläkt rör om en blandare för jästen.

– Det här är en materialsport så det gäller att hitta grejer till rätt pris, säger Jonas.

Ipa, Indian pale ale är den öltyp som står för den största delen av Skövdegrabbarnas ölproduktion, men även blond ale och dubbel Ipa finns på menyn.

– Min fru har Punk Ipa som ett landmärke, och har vi lyckats komma nära den med vår öl så är hon nöjd, säger Fredrik.

– Man sippar på en välbryggd Ipa, det är ingen partyöl som man häller i sig bara. Man tar i stället in doften av malt och smaken i beskan av humlet, säger Jonas.