12 aug 2016 11:31

12 aug 2016 19:35

Fängelse för hela traktorligan

SKÖVDE: Stor framgång för åklagaren

Fem män i den så kallade traktorligan dömdes på fredagen till fängelse för stölderna förra året.
Fyra av dem döms även till utvisning.

På fredagsförmiddagen kom domen från Skaraborgs tingsrätt mot de fem män från Litauen som stått åtalade misstänkta för stölder av traktorer, andra maskiner och verktyg vid sex olika tillfällen förra året.

Domen blev en stor framgång för vice chefsåklagare Marianne Aldén som ansåg att den drivande duon, 41-åringen och 22-åringen, skulle dömas till minst tre års fängelse. Samtliga fem har dock gemensamt genomfört brotten, ansåg Aldén.

41-åringen och 22-åringen dömdes till tre års fängelse. 41-åringen i fem fall av grov stöld och ett fall av stöld av normalgraden, och 22-åringen i fyra fall av grov stöld och ett fall av stöld. Han frikänns helt från misstanken om grov stöld i ett fall.

37-åringen döms till fängelse i ett år och sex månader för medhjälp till grov stöld i fem fall och ett fall av medhjälp till stöld.

40-åringen döms till ett års fängelse för två fall av medhjälp till grov stöld och ett fall av medhjälp till stöld. 46-åringen döms till ett års fängelse för medhjälp till grov stöld i fem fall och ett fall av medhjälp till stöld.

Erkände brotten

Alla utom 46-åringen döms dessutom till utvisning och förbjuds att återvända hit inom ett visst antal år som varierar för de dömda.

Det skadestånd som de fem männen ska, helt eller delvis, dela på uppgår till nästan två och en halv miljon kronor.

Av domen framgår det att 41-åringen erkände de gärningar han nu har dömts för. 40-åringen och 37-åringen nekade helt, 22-åringen förnekade brott men erkände att han varit på Suntetorp det aktuella datumet.

46-åringen har bekräftat att han vid de påstådda tillfällena kört lastbil med gods från Sverige, men förnekat brott. Han uppger att han har utfört arbete som arbetsgivaren beordrat honom.

Härvan med de stulna traktorerna började nystas upp i december då två av männen, 22-åringen och 46-åringen, greps i Lerdala. Ett vittne hade tidigt på morgonen uppmärksammat att två traktorer och en teleskoplastare kördes bort från Suntetorps gård.

Nära 12 miljoner

Ytterligare två män fanns i Lerdala, de hann fly men kunde senare gripas i Litauen där också de två traktorerna från Skövde hittades. Männen häktades senare i Skövde.

De åtalades i mitten av juli misstänka för att ha stulit gods till ett värde av nästan 12 miljoner kronor från Skövde, Kumla, Billeberga, Kista, Skänninge och Mantorp.

På fredagsförmiddagen kom domen från Skaraborgs tingsrätt mot de fem män från Litauen som stått åtalade misstänkta för stölder av traktorer, andra maskiner och verktyg vid sex olika tillfällen förra året.

Domen blev en stor framgång för vice chefsåklagare Marianne Aldén som ansåg att den drivande duon, 41-åringen och 22-åringen, skulle dömas till minst tre års fängelse. Samtliga fem har dock gemensamt genomfört brotten, ansåg Aldén.

41-åringen och 22-åringen dömdes till tre års fängelse. 41-åringen i fem fall av grov stöld och ett fall av stöld av normalgraden, och 22-åringen i fyra fall av grov stöld och ett fall av stöld. Han frikänns helt från misstanken om grov stöld i ett fall.

37-åringen döms till fängelse i ett år och sex månader för medhjälp till grov stöld i fem fall och ett fall av medhjälp till stöld.

40-åringen döms till ett års fängelse för två fall av medhjälp till grov stöld och ett fall av medhjälp till stöld. 46-åringen döms till ett års fängelse för medhjälp till grov stöld i fem fall och ett fall av medhjälp till stöld.

Erkände brotten

Alla utom 46-åringen döms dessutom till utvisning och förbjuds att återvända hit inom ett visst antal år som varierar för de dömda.

Det skadestånd som de fem männen ska, helt eller delvis, dela på uppgår till nästan två och en halv miljon kronor.

Av domen framgår det att 41-åringen erkände de gärningar han nu har dömts för. 40-åringen och 37-åringen nekade helt, 22-åringen förnekade brott men erkände att han varit på Suntetorp det aktuella datumet.

46-åringen har bekräftat att han vid de påstådda tillfällena kört lastbil med gods från Sverige, men förnekat brott. Han uppger att han har utfört arbete som arbetsgivaren beordrat honom.

Härvan med de stulna traktorerna började nystas upp i december då två av männen, 22-åringen och 46-åringen, greps i Lerdala. Ett vittne hade tidigt på morgonen uppmärksammat att två traktorer och en teleskoplastare kördes bort från Suntetorps gård.

Nära 12 miljoner

Ytterligare två män fanns i Lerdala, de hann fly men kunde senare gripas i Litauen där också de två traktorerna från Skövde hittades. Männen häktades senare i Skövde.

De åtalades i mitten av juli misstänka för att ha stulit gods till ett värde av nästan 12 miljoner kronor från Skövde, Kumla, Billeberga, Kista, Skänninge och Mantorp.