15 aug 2016 16:04

15 aug 2016 16:05

Birgittas blandande ord

SKÖVDE: Birgitta Forsgård ger ut sin femte bok med kåserier

I dagarna kommer Skövdebon Birgitta Forsgård ut med sin femte bok där hon sammanställt sina kåserier. Den nya boken har titeln Birgittas blandning.

I sin senaste bok som har titeln Birgittas blandning så har författaren Birgitta Forsgård sammanställt och omarbetat fler av sina kåserier. Texterna har tidigare ofta publicerats i dagstidningar och nu har hon redigerat sitt material för bokform.

– Mina kåserier är tankar och reflektioner samt iakttagelser ur livet, berättar Birgitta Forsgård. Det rör sig om episoder som är från vår nutid, men även med historiska inslag, säger hon. Det ska vara en lagom blandning.

Kåserar

En del kåserier har ett nostalgiskt tema där hon exempelvis blickar tillbaka mot barndomsminnen av ett Astrakanträd. En del texter vill vara tänkvärda eller ha en humoristisk knorr.

En av hennes historiskt kåserande texter handlar om ljuset och här kommer hon in på glödlampan och dess uppfinnare, Thomas Edison. Ett typiskt nostalgiskt tema för 40-talisten Birgitta Forsgård är historierna om Spara och Slösa. Serien publicerades i tidningen Lyckoslanten och är välkänd för efterkrigsgenerationen.

Humor

De mer humoristiska texterna kan hon ibland avsluta med en liten rimmad dikt. I kåseriet med namnet Träden som den röda tråden, så har hon inspirerats av en namngivningsceremoni som hon gästade. Här stacks en ekplanta i jorden som dopgåva och av detta skapar hon ett kåseri om vårdträd.

Andra titlar är till exempel Inbrott och utbrott, Mitt i trafiken och Tänkvärt inom glas och ram. Kåseriet Lära för livet handlar förstås om skolans värld. Birgitta Forsgård ger ut sina böcker på eget förlag och hennes böcker finns tillgängliga på biblioteken i Skaraborg.

I sin senaste bok som har titeln Birgittas blandning så har författaren Birgitta Forsgård sammanställt och omarbetat fler av sina kåserier. Texterna har tidigare ofta publicerats i dagstidningar och nu har hon redigerat sitt material för bokform.

– Mina kåserier är tankar och reflektioner samt iakttagelser ur livet, berättar Birgitta Forsgård. Det rör sig om episoder som är från vår nutid, men även med historiska inslag, säger hon. Det ska vara en lagom blandning.

Kåserar

En del kåserier har ett nostalgiskt tema där hon exempelvis blickar tillbaka mot barndomsminnen av ett Astrakanträd. En del texter vill vara tänkvärda eller ha en humoristisk knorr.

En av hennes historiskt kåserande texter handlar om ljuset och här kommer hon in på glödlampan och dess uppfinnare, Thomas Edison. Ett typiskt nostalgiskt tema för 40-talisten Birgitta Forsgård är historierna om Spara och Slösa. Serien publicerades i tidningen Lyckoslanten och är välkänd för efterkrigsgenerationen.

Humor

De mer humoristiska texterna kan hon ibland avsluta med en liten rimmad dikt. I kåseriet med namnet Träden som den röda tråden, så har hon inspirerats av en namngivningsceremoni som hon gästade. Här stacks en ekplanta i jorden som dopgåva och av detta skapar hon ett kåseri om vårdträd.

Andra titlar är till exempel Inbrott och utbrott, Mitt i trafiken och Tänkvärt inom glas och ram. Kåseriet Lära för livet handlar förstås om skolans värld. Birgitta Forsgård ger ut sina böcker på eget förlag och hennes böcker finns tillgängliga på biblioteken i Skaraborg.