15 aug 2016 14:33

15 aug 2016 20:47

Mordmisstänkt kan dömas till vård

NYHETER: Den misstänkte har en allvarlig psykisk störning

Den man som misstänks ha mördat sin mamma har en allvarlig psykisk störning och är i behov av vård i kombination med frihetsberövande och annat tvång anser Rättsmedicinalverket. Tingsrättens dom kommer i slutet av nästa vecka.

Med olika tillhyggen slog mannen ihjäl sin mamma i hennes hem i Tibro i våras. Han larmade själv polisen om händelsen och berättade att han hade dödat henne.

Psykisk störning

Han åtalades senare misstänkt för mord och rättegången mot honom hölls i tingsrätten i Skövde i juli. Men den avslutades först på måndagen – detta eftersom tingsrätten i juli beslutade att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Redan innan rättegången hade han genomgått en paragraf sju-utredning, en liten sinnesundersökning, som visade att han kunde lida av en allvarlig psykisk störning.

Den mer omfattande rättspsykiatriska undersökningen visade också enligt Rättsmedicinalverket att han har en allvarlig psykisk störning och att han begick den åtalade gärningen under påverkan av denna. I det rättspsykiatriska utlåtandet framkommer också att det till följd av störningen finns risk för återfall i brottslighet av allvarligt slag och att han till följd av störningen har behov av psykiatrisk vård som är förenad med frihetsberövande och annat tvång.

Kämpade för vård

Under rättegången framkom att mannen i sviterna av en allvarlig sjukdom han hade som barn drabbades av psykiska problem. Mamman hade kämpat för att han skulle få vård och det gjorde hon också samma vecka som han slog ihjäl henne. Mannen hade även tidigare varit hotfull mot henne och hade också fått psykisk tvångsvård som senare övergick i frivillig vård.

Tingsrätten kom redan i juli fram till att det fanns övertygande bevisning mot att mannen har begått gärningen enligt åklagarens gärningsbeskrivning, men man tog då inte ställning till rubriceringen. Det gjorde man heller inte på måndagen.

Mannen erkände i rättegångens inledning de faktiska omständigheterna kring händelsen, men menar att det saknas uppsåt, att det handlar om ett inbillat nödvärn där hans agerande beror på det psykiska tillståndet.

På måndagen avslutades rättegången, bland annat gick man då igenom utlåtandet från Rättsmedicinalverket och parterna höll också slutanföranden. Kammaråklagare Ylva Lundgren yrkade på vård för mannen.

Tingsrätten beslutade att han ska kvarstanna i häkte tills dom meddelas den 26 augusti.

Med olika tillhyggen slog mannen ihjäl sin mamma i hennes hem i Tibro i våras. Han larmade själv polisen om händelsen och berättade att han hade dödat henne.

Psykisk störning

Han åtalades senare misstänkt för mord och rättegången mot honom hölls i tingsrätten i Skövde i juli. Men den avslutades först på måndagen – detta eftersom tingsrätten i juli beslutade att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Redan innan rättegången hade han genomgått en paragraf sju-utredning, en liten sinnesundersökning, som visade att han kunde lida av en allvarlig psykisk störning.

Den mer omfattande rättspsykiatriska undersökningen visade också enligt Rättsmedicinalverket att han har en allvarlig psykisk störning och att han begick den åtalade gärningen under påverkan av denna. I det rättspsykiatriska utlåtandet framkommer också att det till följd av störningen finns risk för återfall i brottslighet av allvarligt slag och att han till följd av störningen har behov av psykiatrisk vård som är förenad med frihetsberövande och annat tvång.

Kämpade för vård

Under rättegången framkom att mannen i sviterna av en allvarlig sjukdom han hade som barn drabbades av psykiska problem. Mamman hade kämpat för att han skulle få vård och det gjorde hon också samma vecka som han slog ihjäl henne. Mannen hade även tidigare varit hotfull mot henne och hade också fått psykisk tvångsvård som senare övergick i frivillig vård.

Tingsrätten kom redan i juli fram till att det fanns övertygande bevisning mot att mannen har begått gärningen enligt åklagarens gärningsbeskrivning, men man tog då inte ställning till rubriceringen. Det gjorde man heller inte på måndagen.

Mannen erkände i rättegångens inledning de faktiska omständigheterna kring händelsen, men menar att det saknas uppsåt, att det handlar om ett inbillat nödvärn där hans agerande beror på det psykiska tillståndet.

På måndagen avslutades rättegången, bland annat gick man då igenom utlåtandet från Rättsmedicinalverket och parterna höll också slutanföranden. Kammaråklagare Ylva Lundgren yrkade på vård för mannen.

Tingsrätten beslutade att han ska kvarstanna i häkte tills dom meddelas den 26 augusti.