16 aug 2016 16:12

16 aug 2016 16:12

Förnekar brutalt bilrån och försök att muta vakt

NYHETER: Rättegång mot 26-årig Skövdebo

Skövdebon kände igen den maskerade och beväpnade mannen som brutalt tvingade till sig hans bil. Men den utpekade 26-åringen hävdar att han inte alls befann sig i Skövde vid tidpunkten.

Målsäganden hade precis parkerat bilen utanför hemmet efter arbetet en kväll i juli när en maskerad man dök upp. När rättegången om det brutala bilrånet hölls på tisdagen berättade bilägaren om händelsen.

Kände igen mannen

– Han hade pistol och kniv och en sjal runt ansiktet, men jag kände igen honom som en man som jag är lite bekant med och som bor i området. Han hade också ringt mig tidigare under kvällen, jag kände igen hans röst.

26-åringen riktade pistolen mot mannen huvud och gjorde utfall med kniven.

– Han sade att jag inte skulle berätta för polisen, han och hans kompisar kände väl till mig och min familj. Jag chockades av händelsen, vi kan inte ens bo kvar eftersom vi är så rädda.

Var på annan plats

Men 26-åringen förnekade bilrånet. Han var inte ens i Skövde vid tidpunkten – detta trots att bilägaren säger att 26-åringen när han åkte iväg drog ner sjalen, vilket gjorde att ansiktet syntes helt.

– Jag var i Falköping. Men jag satt i den stulna bilen två gånger samma dag, första gången visste jag inte att den var stulen. Jag var med en person som jag inte vill namnge.

Vid det första tillfället ska han ha lagt sin pistolattrapp i bilen och sedan glömt den där. Att han var i Falköping vid tidpunkten för bilrånet skulle en av hans kompisar bekräfta under rättegången, men han lämnade andra uppgifter än han gjort i polisförhöret och var inte helt säker på viktiga tidpunkter.

Analyser av 26-åringens mobiltelefon visar att han hade ringt till bilägaren, det förklarar 26-åringen med att han lånat ut telefonen och att denna person, som han inte ville namnge, måste ha ringt.

Mutförsök

26-åringen är också åtalad misstänkt för grovt givande av muta. Enligt åtalet har han när han var frihetsberövad för bilrånet försökt muta en vakt i arresten i polishuset i Skövde. Vakten vittnade om att 26-åringen sagt att han skulle få 150 000 kronor om han hjälpte honom att komma åt den beslagtagna bilen som stod på polisgården. I bilen, som polisen fortfarande inte hade kunnat ta sig in i då, fanns pistolattrappen kvar. Men enligt 26-åringen är vaktens uppgifter felaktiga.

Under rättegången togs också ett gammalt åtal mot 26-åringen upp. Han är misstänkt för att ha hotat sin yngre bror med pistol, samma bror som nyligen dömdes till fyra års fängelse för mordförsök på 26-åringen.

Dom meddelas senare.

Målsäganden hade precis parkerat bilen utanför hemmet efter arbetet en kväll i juli när en maskerad man dök upp. När rättegången om det brutala bilrånet hölls på tisdagen berättade bilägaren om händelsen.

Kände igen mannen

– Han hade pistol och kniv och en sjal runt ansiktet, men jag kände igen honom som en man som jag är lite bekant med och som bor i området. Han hade också ringt mig tidigare under kvällen, jag kände igen hans röst.

26-åringen riktade pistolen mot mannen huvud och gjorde utfall med kniven.

– Han sade att jag inte skulle berätta för polisen, han och hans kompisar kände väl till mig och min familj. Jag chockades av händelsen, vi kan inte ens bo kvar eftersom vi är så rädda.

Var på annan plats

Men 26-åringen förnekade bilrånet. Han var inte ens i Skövde vid tidpunkten – detta trots att bilägaren säger att 26-åringen när han åkte iväg drog ner sjalen, vilket gjorde att ansiktet syntes helt.

– Jag var i Falköping. Men jag satt i den stulna bilen två gånger samma dag, första gången visste jag inte att den var stulen. Jag var med en person som jag inte vill namnge.

Vid det första tillfället ska han ha lagt sin pistolattrapp i bilen och sedan glömt den där. Att han var i Falköping vid tidpunkten för bilrånet skulle en av hans kompisar bekräfta under rättegången, men han lämnade andra uppgifter än han gjort i polisförhöret och var inte helt säker på viktiga tidpunkter.

Analyser av 26-åringens mobiltelefon visar att han hade ringt till bilägaren, det förklarar 26-åringen med att han lånat ut telefonen och att denna person, som han inte ville namnge, måste ha ringt.

Mutförsök

26-åringen är också åtalad misstänkt för grovt givande av muta. Enligt åtalet har han när han var frihetsberövad för bilrånet försökt muta en vakt i arresten i polishuset i Skövde. Vakten vittnade om att 26-åringen sagt att han skulle få 150 000 kronor om han hjälpte honom att komma åt den beslagtagna bilen som stod på polisgården. I bilen, som polisen fortfarande inte hade kunnat ta sig in i då, fanns pistolattrappen kvar. Men enligt 26-åringen är vaktens uppgifter felaktiga.

Under rättegången togs också ett gammalt åtal mot 26-åringen upp. Han är misstänkt för att ha hotat sin yngre bror med pistol, samma bror som nyligen dömdes till fyra års fängelse för mordförsök på 26-åringen.

Dom meddelas senare.