17 aug 2016 11:30

17 aug 2016 11:30

Rånare överklagade – ångrade sig

SKÖVDE: Ville att åtalet skulle ogillas

37-åringen som dömdes till fängelse för rånförsöket mot Pagoldhs ur var missnöjd och överklagade till hovrätten. Men kort senare ändrade han sig och tog tillbaka överklagandet. Därmed står tingsrättsdomen fast.

Mannen nekade under rättegången i Skaraborgs tingsrätt till att det var han som syns på övervakningsfilmen från rånförsöket i april – detta trots att experter från Nationellt forensiskt centrum, NFC, uttalat att det finns ”övergripande likheter” och att ”det talar starkt för att det är samma person. ”Det är en person som liknar mig, jag var inte där”, sade mannen under rättegången i juni. Men tingsrätten slog fast att det var han som med kraftiga hammarslag gick till attack mot en glasmonter i butiken, innehållande dyrbara Rolexklockor.

Fängelstraff

Men eftersom det var säkerhetsglas lyckades han inte forcera glaset och han och de två kumpanerna – en av dem beväpnad med en pistol – bestämde sig snart för att lämna platsen.

Länge såg rånförsöket ut att bli olöst, men tack vare tips kunde polisen ringa in 37-åringen som senare åtalades misstänkt för försök till grovt rån. De andra männen är fortfarande oidentifierade.

Åklagaren yrkade att tingsrätten skulle döma honom till fyra års fängelse, men domstolen ansåg att gärningen var att bedöma som rånförsök av normalgraden, inte grovt, och påföljden stannade vid fängelse i 2 år och 6 månader. Tingsrätten hänvisade till att det rörde sig om ett relativt kort förlopp och att åklagaren inte lyckades bevisa att pistolen var riktig.

Ändrade sig

Men 37-åringen som hävdade att han var oskyldig överklagade den 22 juli domen till hovrätten. Han yrkade att åtalet skulle ogillas. Fast bara en dryg vecka senare återkallade överklagandet. Göta hovrätt beslutade därmed att avskriva målet och konstaterade att tingsrättens dom står fast.

Mannen nekade under rättegången i Skaraborgs tingsrätt till att det var han som syns på övervakningsfilmen från rånförsöket i april – detta trots att experter från Nationellt forensiskt centrum, NFC, uttalat att det finns ”övergripande likheter” och att ”det talar starkt för att det är samma person. ”Det är en person som liknar mig, jag var inte där”, sade mannen under rättegången i juni. Men tingsrätten slog fast att det var han som med kraftiga hammarslag gick till attack mot en glasmonter i butiken, innehållande dyrbara Rolexklockor.

Fängelstraff

Men eftersom det var säkerhetsglas lyckades han inte forcera glaset och han och de två kumpanerna – en av dem beväpnad med en pistol – bestämde sig snart för att lämna platsen.

Länge såg rånförsöket ut att bli olöst, men tack vare tips kunde polisen ringa in 37-åringen som senare åtalades misstänkt för försök till grovt rån. De andra männen är fortfarande oidentifierade.

Åklagaren yrkade att tingsrätten skulle döma honom till fyra års fängelse, men domstolen ansåg att gärningen var att bedöma som rånförsök av normalgraden, inte grovt, och påföljden stannade vid fängelse i 2 år och 6 månader. Tingsrätten hänvisade till att det rörde sig om ett relativt kort förlopp och att åklagaren inte lyckades bevisa att pistolen var riktig.

Ändrade sig

Men 37-åringen som hävdade att han var oskyldig överklagade den 22 juli domen till hovrätten. Han yrkade att åtalet skulle ogillas. Fast bara en dryg vecka senare återkallade överklagandet. Göta hovrätt beslutade därmed att avskriva målet och konstaterade att tingsrättens dom står fast.