18 aug 2016 12:08

18 aug 2016 12:08

Stärkta misstankar om bidragsfusk

SKÖVDE: Omhäktningsförhandling på torsdagen

Misstankarna har stärkts mot den Skövdebo som misstänks ha lurat till sig miljonbelopp när han uppgett ett hjälpbehov han inte haft. Samtidigt åtalas också mannen misstänkt för att ha dödshotat anhöriga.

Härvan kring den 51-årige Skövdebon växer. Han och en kvinna har varit häktade i ärendet som rör misstanke om grovt bidragsbrott, kvinnan har dock försatts på fri fot men misstankarna mot henne kvarstår, och nu begär chefsåklagare Annette Olsson att mannen ska vara fortsatt häktad i ytterligare en månad.

Dödshotade anhöriga

I dagarna åtalades mannen också för andra brott – olaga hot i två fall. Han ska ha uttalat dödshot till anhöriga tidigare i somras, men förnekar brott.

– Men detta har inte med det misstänkta bidragsbrottet att göra, det rör andra händelser, säger kammaråklagare Ylva Lundgren.

Stärkta misstankar

Vad gäller rubriceringen grovt bidragsbrott ska misstankarna mot mannen ha stärkts under tiden han har varit häktad.

– Jag vill inte kommentera exakt hur, men det handlar om att utredningsåtgärder, förhör och annat har gjort att de misstankar vi har haft hela tiden har bekräftats, säger chefsåklagare Annette Olsson till SLA.

Men förundersökningen är inte ännu inte klar och därför begärs han fortsatt häktad. Omhäktningsförhandling hålls i Skaraborgs tingsrätt på torsdagseftermiddagen.

Flera miljoner

Olsson uppger att under utredningens gång har flertalet av de personer som har angetts vara mannens assister hörts, men att ytterligare förhör måste hållas för att kontrollera uppgifter som 51-åringen har lämnat. De misstänkta brotten ska ha pågått under fem år. Mannen har haft personlig assistans på grund av handikapp, men har fått ut högre ersättningsbelopp än vad han har rätt till från Försäkringskassan. Exakt hur mycket pengar han misstänks ha lurat till sig på detta sätt har åklagaren inte velat kommentera, men det ska röra sig om flera miljoner kronor.

– Det handlar fortfarande om samma belopp, det har inte förändrats.

Brottsmisstankar ska också ha riktats mot flera personer i bolaget som skött den häktade mannen. Mot den häktade mannen har dessutom en förundersökning om grov kvinnofridskränkning inletts.

Härvan kring den 51-årige Skövdebon växer. Han och en kvinna har varit häktade i ärendet som rör misstanke om grovt bidragsbrott, kvinnan har dock försatts på fri fot men misstankarna mot henne kvarstår, och nu begär chefsåklagare Annette Olsson att mannen ska vara fortsatt häktad i ytterligare en månad.

Dödshotade anhöriga

I dagarna åtalades mannen också för andra brott – olaga hot i två fall. Han ska ha uttalat dödshot till anhöriga tidigare i somras, men förnekar brott.

– Men detta har inte med det misstänkta bidragsbrottet att göra, det rör andra händelser, säger kammaråklagare Ylva Lundgren.

Stärkta misstankar

Vad gäller rubriceringen grovt bidragsbrott ska misstankarna mot mannen ha stärkts under tiden han har varit häktad.

– Jag vill inte kommentera exakt hur, men det handlar om att utredningsåtgärder, förhör och annat har gjort att de misstankar vi har haft hela tiden har bekräftats, säger chefsåklagare Annette Olsson till SLA.

Men förundersökningen är inte ännu inte klar och därför begärs han fortsatt häktad. Omhäktningsförhandling hålls i Skaraborgs tingsrätt på torsdagseftermiddagen.

Flera miljoner

Olsson uppger att under utredningens gång har flertalet av de personer som har angetts vara mannens assister hörts, men att ytterligare förhör måste hållas för att kontrollera uppgifter som 51-åringen har lämnat. De misstänkta brotten ska ha pågått under fem år. Mannen har haft personlig assistans på grund av handikapp, men har fått ut högre ersättningsbelopp än vad han har rätt till från Försäkringskassan. Exakt hur mycket pengar han misstänks ha lurat till sig på detta sätt har åklagaren inte velat kommentera, men det ska röra sig om flera miljoner kronor.

– Det handlar fortfarande om samma belopp, det har inte förändrats.

Brottsmisstankar ska också ha riktats mot flera personer i bolaget som skött den häktade mannen. Mot den häktade mannen har dessutom en förundersökning om grov kvinnofridskränkning inletts.