20 aug 2016 15:30

20 aug 2016 15:30

Saga Becker talade på Pride

SKÖVDE: Berättade om uppväxte och vägen mot sitt rätta jag

Skådespelerskan Saga Becker intog på lördagseftermiddagen föreläsningstältet i Kyrkparken för att berätta sin historia kring att komma ut som transsexuell.

När Saga Becker 2015 fick ta emot en Guldbagge för Bästa kvinnliga huvudroll blev hon den första öppet transidentifierade personen att få ta emot priset. Under lördagseftermiddagen gästade hon Skövde pridefestival och berättade sin historia.

– Jag brukar aldrig förbereda mig, utan brukar tala från hjärtat, sa Becker till publiken i föreläsningstältet.

Hon började med att berätta om sin uppväxt i småstaden Ronneby och om att inte passa in.

– När man bor på ett sådant litet ställe räcker det att ha fel färg på skosnörena för att inte passa in, menade hon.

Under skolåren och sin ungdom fick hon utstå mycket mobbning och trakasserier och utvecklade flera självskadebeteenden.

– På något sätt blev det min enda trygghet, då var det jag själv som bestämde hur mycket jag skulle skada mig och inte någon annan.

Efter att hon hade druckit för mycket alkohol och hamnat på sjukhus med nära till döden, så flyttade hon iväg till Skåne för att plugga och började känna sig trygg nog att kunna visa vem hon verkligen var.

– Men när man börjar vara sig själv, börjar samhället säga ifrån ännu mer, sa hon och förklarade att en ny kamp då började.

När Saga Becker 2015 fick ta emot en Guldbagge för Bästa kvinnliga huvudroll blev hon den första öppet transidentifierade personen att få ta emot priset. Under lördagseftermiddagen gästade hon Skövde pridefestival och berättade sin historia.

– Jag brukar aldrig förbereda mig, utan brukar tala från hjärtat, sa Becker till publiken i föreläsningstältet.

Hon började med att berätta om sin uppväxt i småstaden Ronneby och om att inte passa in.

– När man bor på ett sådant litet ställe räcker det att ha fel färg på skosnörena för att inte passa in, menade hon.

Under skolåren och sin ungdom fick hon utstå mycket mobbning och trakasserier och utvecklade flera självskadebeteenden.

– På något sätt blev det min enda trygghet, då var det jag själv som bestämde hur mycket jag skulle skada mig och inte någon annan.

Efter att hon hade druckit för mycket alkohol och hamnat på sjukhus med nära till döden, så flyttade hon iväg till Skåne för att plugga och började känna sig trygg nog att kunna visa vem hon verkligen var.

– Men när man börjar vara sig själv, börjar samhället säga ifrån ännu mer, sa hon och förklarade att en ny kamp då började.

  • Anna Leijon