21 aug 2016 18:46

21 aug 2016 18:46

Bröd på gammalt vis

VAROLA: Hembygdsföreningar visade gamla traditioner

I Varolas hembygdsgård kunde besökare under lördagen prova på att kärna smör, baka bröd och pressa äppelmust. Ett sätt att visa hur man gjorde förr och föra traditionen vidare.

– Det var i början på 1900-talet man bakade så här, runt 1930, då gjorde man degen på egen hand, säger en av brödbakerskorna i barnmorskestugan i Varola.

Smakade på

Här kunde besökarna komma för att prova på hur det var förr i tiden när man skulle baka bröd. Temat för dagen var gamla mathantverk där man fick prova på att kärna smör som att baka brödet i en 300 grader varm vedeldad stenugn. Efter att besökarna bakat sitt eget bröd var det sedan dags för provsmakning.

Firar 100 år

Det var Varola-Vretens och Värsås hembygdsföreningar som anordnade dagen. Den var till för att visa hur man gjorde förr och att föra vidare traditionen till nästkommande generationer. Man ville också göra något speciellt då hembygdsförbundet firar 100 år i år.

Egen äppelmust

Vid hembygdsgården fanns en rad olika aktiviteter att delta i. Bland annat tipspromenad och lotterier. Besökarna kunde också prova på att göra sin egen äppelmust. Dan, Henrik, och Wilmer Wahlstrand var några som testade för att sedan smaka på resultatet.

– Syrligt och gott, säger Dan Wahlstrand som också uppskattade hembygdsdagen.

– Det är jättetrevligt att de bevarar och dokumenterar, det är viktigt.

– Det var i början på 1900-talet man bakade så här, runt 1930, då gjorde man degen på egen hand, säger en av brödbakerskorna i barnmorskestugan i Varola.

Smakade på

Här kunde besökarna komma för att prova på hur det var förr i tiden när man skulle baka bröd. Temat för dagen var gamla mathantverk där man fick prova på att kärna smör som att baka brödet i en 300 grader varm vedeldad stenugn. Efter att besökarna bakat sitt eget bröd var det sedan dags för provsmakning.

Firar 100 år

Det var Varola-Vretens och Värsås hembygdsföreningar som anordnade dagen. Den var till för att visa hur man gjorde förr och att föra vidare traditionen till nästkommande generationer. Man ville också göra något speciellt då hembygdsförbundet firar 100 år i år.

Egen äppelmust

Vid hembygdsgården fanns en rad olika aktiviteter att delta i. Bland annat tipspromenad och lotterier. Besökarna kunde också prova på att göra sin egen äppelmust. Dan, Henrik, och Wilmer Wahlstrand var några som testade för att sedan smaka på resultatet.

– Syrligt och gott, säger Dan Wahlstrand som också uppskattade hembygdsdagen.

– Det är jättetrevligt att de bevarar och dokumenterar, det är viktigt.

  • Tobias Larsson Franzén