22 aug 2016 11:40

22 aug 2016 11:40

Fängelse för brutalt bilrån och mutförsök

SKÖVDE: Skövdebo dömd till fängelse i 1,2 år

En 26-årig Skövdebo döms till fängelse i ett år och två månader för det brutala rånet tidigare i somras då han maskerad och beväpnad tvingade till sig en bil. Han döms också för att ha försökt att muta en arrestvakt.

Målsäganden i det uppmärksammade Skövdeärendet hade parkerat bilen utanför hemmet en kväll i juli när en maskerad man dök upp. ”Han hade pistol och kniv och en sjal runt ansiktet, men jag kände ändå igen honom. Han hade också ringt mig tidigare under kvällen, jag kände igen hans röst”, berättade offret vid rättegången i tingsrätten i förra veckan.

Dömd för hot

26-åringen ska också ha riktat pistolen mot mannens huvud och även gjort utfall med kniven mot honom. Målsäganden pekade tidigt ut 26-åringen som den person som tvingade till sig hans bil.

På måndagen dömdes 26-åringen för bilrånet – grovt olaga hot och tillgrepp av fortskaffningsmedel – trots att han hävdat att han inte ens var i Skövde vid tidpunkten för brottet. Men tingsrätten tror inte på att han befann sig i Falköping hos en kompis, domstolen säger att hans berättelse inte har gjort något trovärdigt och tillförlitligt intryck. Domstolen anser också att vittnesmålet från 26-åringens kompis, som kallats på 26-åringen begäran, var svagt och detaljfattigt.

Mutade vakt

Han döms också för att ha försökt att muta en vakt i arresten, det brottet ska ha skett när han var frihetsberövad för bilrånet. Vakten vittnade under rättegången om att 26-åringen sagt att han skulle få 150 000 kronor om han hjälpte honom till den beslagtagna bilen som stod på gården. I bilen fanns pistolattrappen kvar. Enligt 26-åringen är vaktens uppgifter felaktiga, men tingsrätten säger att det är helt osannolikt att vakten skulle ljuga och 26-åringen döms också för det brottet. Men han döms för givande av muta av normalgraden, inte grovt brott.

26-åringen döms också för andra brott, bland annat narkotikabrott och misshandel. Påföljden bestämdes till fängelse i ett år och två månader. Han ska också betala 25 000 kronor i skadestånd till Skövdebon som rånades på bilen.

Under rättegången togs också ett gammalt åtal mot 26-åringen upp. Han var åtalad för att ha pistolhotat sin bror, samma bror som nyligen dömts till fyra års fängelse för mordförsök på 26-åringen. Men i det fallet frikändes 26-åringen.

Målsäganden i det uppmärksammade Skövdeärendet hade parkerat bilen utanför hemmet en kväll i juli när en maskerad man dök upp. ”Han hade pistol och kniv och en sjal runt ansiktet, men jag kände ändå igen honom. Han hade också ringt mig tidigare under kvällen, jag kände igen hans röst”, berättade offret vid rättegången i tingsrätten i förra veckan.

Dömd för hot

26-åringen ska också ha riktat pistolen mot mannens huvud och även gjort utfall med kniven mot honom. Målsäganden pekade tidigt ut 26-åringen som den person som tvingade till sig hans bil.

På måndagen dömdes 26-åringen för bilrånet – grovt olaga hot och tillgrepp av fortskaffningsmedel – trots att han hävdat att han inte ens var i Skövde vid tidpunkten för brottet. Men tingsrätten tror inte på att han befann sig i Falköping hos en kompis, domstolen säger att hans berättelse inte har gjort något trovärdigt och tillförlitligt intryck. Domstolen anser också att vittnesmålet från 26-åringens kompis, som kallats på 26-åringen begäran, var svagt och detaljfattigt.

Mutade vakt

Han döms också för att ha försökt att muta en vakt i arresten, det brottet ska ha skett när han var frihetsberövad för bilrånet. Vakten vittnade under rättegången om att 26-åringen sagt att han skulle få 150 000 kronor om han hjälpte honom till den beslagtagna bilen som stod på gården. I bilen fanns pistolattrappen kvar. Enligt 26-åringen är vaktens uppgifter felaktiga, men tingsrätten säger att det är helt osannolikt att vakten skulle ljuga och 26-åringen döms också för det brottet. Men han döms för givande av muta av normalgraden, inte grovt brott.

26-åringen döms också för andra brott, bland annat narkotikabrott och misshandel. Påföljden bestämdes till fängelse i ett år och två månader. Han ska också betala 25 000 kronor i skadestånd till Skövdebon som rånades på bilen.

Under rättegången togs också ett gammalt åtal mot 26-åringen upp. Han var åtalad för att ha pistolhotat sin bror, samma bror som nyligen dömts till fyra års fängelse för mordförsök på 26-åringen. Men i det fallet frikändes 26-åringen.