23 aug 2016 14:01

23 aug 2016 14:01

"Man behöver ändra attityd"

SKÖVDE: Många kör för fort vid skolor

Polisen har nationell trafikvecka och kontrollerar hastigheten i tätorter, speciellt utanför skolor.
– Man behöver ändra attityd, man utsätter både sig själv och andra för en jättestor risk när man kör för fort, säger Torbjörn Forsell, verksamhetschef NTF Skaraborg.

Varje år mäter NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, hastigheten i tätorter. Trots att många tycker det är viktigast att hålla rätt hastighet där de är som lägst, är det också de hastigheterna som är svårast att hålla. 44 procent höll dem på 40-sträckor och 72 procent på 70-sträckor. Enligt en undersökning som Motormännen gjort utanför skolor höll 25 procent i Skövde hastigheten.

– Siffrorna är inte förvånande, det är så det ser ut, man kör för fort. Det enklaste, billigaste och smidigaste sättet att komma tillrätta med det är att alla tänker efter själva för att få en trafiksäkrare miljö, man utsätter både sig själv och andra för en jättestor risk när man kör för fort. Man ska anpassa hastigheten till situationen man är i, säger Torbjörn Forsell som skulle vilja se samma omtänksamhet i trafiken som man visar sina medspelare på golfbanan.

Nu har skolorna startat igen efter sommarlovet och i samband med det har polisen nationell trafikvecka. Den har särskild inriktning på att kontrollera hastigheten i tätorter och speciellt utanför skolor där hastigheten brukar vara 30 kilometer i timmen.

– Det är inte svårare att hålla en lägre hastighet. Det är bara en inställning, man tycker att det går så fruktansvärt sakta när man kör i 30 kilometer. Men hastigheten är satt utifrån den verklighet som finns runtomkring, för att vi ska hinna stanna för att våra barn kan sticka ut och leta efter en boll, säger Forsell.

Varje år mäter NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, hastigheten i tätorter. Trots att många tycker det är viktigast att hålla rätt hastighet där de är som lägst, är det också de hastigheterna som är svårast att hålla. 44 procent höll dem på 40-sträckor och 72 procent på 70-sträckor. Enligt en undersökning som Motormännen gjort utanför skolor höll 25 procent i Skövde hastigheten.

– Siffrorna är inte förvånande, det är så det ser ut, man kör för fort. Det enklaste, billigaste och smidigaste sättet att komma tillrätta med det är att alla tänker efter själva för att få en trafiksäkrare miljö, man utsätter både sig själv och andra för en jättestor risk när man kör för fort. Man ska anpassa hastigheten till situationen man är i, säger Torbjörn Forsell som skulle vilja se samma omtänksamhet i trafiken som man visar sina medspelare på golfbanan.

Nu har skolorna startat igen efter sommarlovet och i samband med det har polisen nationell trafikvecka. Den har särskild inriktning på att kontrollera hastigheten i tätorter och speciellt utanför skolor där hastigheten brukar vara 30 kilometer i timmen.

– Det är inte svårare att hålla en lägre hastighet. Det är bara en inställning, man tycker att det går så fruktansvärt sakta när man kör i 30 kilometer. Men hastigheten är satt utifrån den verklighet som finns runtomkring, för att vi ska hinna stanna för att våra barn kan sticka ut och leta efter en boll, säger Forsell.