24 aug 2016 10:04

24 aug 2016 16:07

Både S och C vill stoppa försäljning

SKÖVDE: ”I så fall får Torbjörn Bergman och Moderaterna göra upp med någon annan än Centerpartiet"

Centerpartiet i Skövde kommer inte rösta för en försäljning av Rådhuset vid Hertig Johans torg. Det slår kommunalrådet Leif Walterum fast.

– Jag blev mycket förvånad över att förslaget kommer upp. Frågan har inte alls diskuterats inom Alliansen och i så fall får Torbjörn Bergman och Moderaterna göra upp med någon annan än Centerpartiet, kommenterar Walterum.

Varför är det viktigt för C att ha Rådhuset i kommunal ägo?

– Det är en viktig fastighet för Skövdes hjärta och centrumbild. Rådhuset har stor historisk betydelse, säger han.

Servicenämndens ordförande, Torbjörn Bergman (M), motiverar förslaget med att kommunen inte ska äga fastigheter där man inte själva bedriver kärnverksamhet och att en försäljning skulle frigöra kapital för andra satsningar.

– Jag delar uppfattningen att vi inte ska äga fastigheter där vi själva inte har verksamhet, men i så fall finns andra fastigheter som man bör titta närmare på, säger Walterum.

Som vilka då?

– Som servicehuset Bagaren till exempel. Där sker en omställning till seniorlägenheter vilket på sikt kan öppna för ett annat ägande. Det är ett centralt läge i Skövde och en byggnad som skulle kunna växa på höjden för att skapa fler bostäder, säger Walterum.

I arbetsutskottet i förra veckan röstade Socialdemokraterna mot.

Förslaget saknar stöd

– Vi anser att Rådhuset är unikt och en del av den kommunala historien. Vi vill också ha rådighet över en sådan central byggnad för att kunna bidra till en levande stadskärna, skriver Ann Lindgren i en kommentar till SLA.

Förslaget är tänkt att komma upp i servicenämnden den 1 september, men säger både S och C nej kommer det inte få politisk majoritet där.

– Jag blev mycket förvånad över att förslaget kommer upp. Frågan har inte alls diskuterats inom Alliansen och i så fall får Torbjörn Bergman och Moderaterna göra upp med någon annan än Centerpartiet, kommenterar Walterum.

Varför är det viktigt för C att ha Rådhuset i kommunal ägo?

– Det är en viktig fastighet för Skövdes hjärta och centrumbild. Rådhuset har stor historisk betydelse, säger han.

Servicenämndens ordförande, Torbjörn Bergman (M), motiverar förslaget med att kommunen inte ska äga fastigheter där man inte själva bedriver kärnverksamhet och att en försäljning skulle frigöra kapital för andra satsningar.

– Jag delar uppfattningen att vi inte ska äga fastigheter där vi själva inte har verksamhet, men i så fall finns andra fastigheter som man bör titta närmare på, säger Walterum.

Som vilka då?

– Som servicehuset Bagaren till exempel. Där sker en omställning till seniorlägenheter vilket på sikt kan öppna för ett annat ägande. Det är ett centralt läge i Skövde och en byggnad som skulle kunna växa på höjden för att skapa fler bostäder, säger Walterum.

I arbetsutskottet i förra veckan röstade Socialdemokraterna mot.

Förslaget saknar stöd

– Vi anser att Rådhuset är unikt och en del av den kommunala historien. Vi vill också ha rådighet över en sådan central byggnad för att kunna bidra till en levande stadskärna, skriver Ann Lindgren i en kommentar till SLA.

Förslaget är tänkt att komma upp i servicenämnden den 1 september, men säger både S och C nej kommer det inte få politisk majoritet där.