25 aug 2016 06:00

25 aug 2016 06:00

Stöpengården står klar

SKÖVDE: Nya församlingshemmet i Stöpen invigs på söndag

Efter en totalrenovering så kan nu kyrkans nya församlingshem Stöpengården öppna sin verksamhet. Pastoratet har med köpet och renoveringen av den gamla vårdcentralen plöjt ner 16 miljoner kronor i fastigheten. På söndag invigs de nya lokalerna med mingel, andakt och kaffe med tårta.

Frösve församling hade sedan länge känt att man var trångbodda i den gamla Stöpengården. Alla fick inte plats, tillgängligheten till lokalerna var dålig för äldre och parkeringsplatser var det ont om. Att bygga ut den fastigheten var inget bra alternativ.

– Vi var väldigt trångbodda i det gamla församlingshemmet, nu kan vi ha fler verksamheter på gång samtidigt i de nya lokalerna, säger kyrkoherde Bengt A Gustavsson.

När så fastigheten som tidigare inrymde vårdcentralen blev till salu så slog man till och blev ägare till den 864 kvadratmeter stora byggnaden. På kuppen fick pastoratet även hyresgäster i sina nya lokaler. Folktandvården, den kommunala hemvården och en frisörsalong följde med som hyresgäster vid fastighetsköpet.

Byggnaden som tidigare ägdes av fastighetsbolaget Hemsö var i behov av renovering. Med inköpet av fastigheten samt inre och yttre renovering slutar notan på cirka 16 miljoner kronor.

– Hela huset har renoverats, vi har till exempel bytt ut hela taket mot ett fint tegeltak i stället för de gamla betongpannorna, säger fastighetschef Sören Mårtensson. Värmesystemet är helt renoverat med nya rör och all ventilation är förbättrad, berättar han.

Den yttre miljön har blivit rejält påkostad även den, en helt ny parkeringsplats är byggd och framför entrén till det nya församlingshemmet finns en rondell. Gräsmattor och gångar har anlagts, och nu fattas bara träd- och buskplanteringar.

Den nyrenoverade samlingssalen har fått en rejäl ansiktslyftning, tidigare låg vårdcentralens behandlingsrum här. Arkitekten Ingvar Blixt har gett lokalen en helt ny rymd och ljus med att höja taket och installera takfönster.

– Men vi har återbrukat en del också, berättar församlingspedagog Ann-Sofie Sjögren. Alla stolar kommer från Säters församlingshem och har målats och klätts om, och pianot kommer från gamla Stöpengården, säger hon.

Från Horns kyrka har man också hämtat en stor bonad av textilkonstnären Gerd Allert. Titeln på konstverket är ”Varde ljus”, ett nog så passande namn i den nyfräscha församlingslokalen.

Frösve församling hade sedan länge känt att man var trångbodda i den gamla Stöpengården. Alla fick inte plats, tillgängligheten till lokalerna var dålig för äldre och parkeringsplatser var det ont om. Att bygga ut den fastigheten var inget bra alternativ.

– Vi var väldigt trångbodda i det gamla församlingshemmet, nu kan vi ha fler verksamheter på gång samtidigt i de nya lokalerna, säger kyrkoherde Bengt A Gustavsson.

När så fastigheten som tidigare inrymde vårdcentralen blev till salu så slog man till och blev ägare till den 864 kvadratmeter stora byggnaden. På kuppen fick pastoratet även hyresgäster i sina nya lokaler. Folktandvården, den kommunala hemvården och en frisörsalong följde med som hyresgäster vid fastighetsköpet.

Byggnaden som tidigare ägdes av fastighetsbolaget Hemsö var i behov av renovering. Med inköpet av fastigheten samt inre och yttre renovering slutar notan på cirka 16 miljoner kronor.

– Hela huset har renoverats, vi har till exempel bytt ut hela taket mot ett fint tegeltak i stället för de gamla betongpannorna, säger fastighetschef Sören Mårtensson. Värmesystemet är helt renoverat med nya rör och all ventilation är förbättrad, berättar han.

Den yttre miljön har blivit rejält påkostad även den, en helt ny parkeringsplats är byggd och framför entrén till det nya församlingshemmet finns en rondell. Gräsmattor och gångar har anlagts, och nu fattas bara träd- och buskplanteringar.

Den nyrenoverade samlingssalen har fått en rejäl ansiktslyftning, tidigare låg vårdcentralens behandlingsrum här. Arkitekten Ingvar Blixt har gett lokalen en helt ny rymd och ljus med att höja taket och installera takfönster.

– Men vi har återbrukat en del också, berättar församlingspedagog Ann-Sofie Sjögren. Alla stolar kommer från Säters församlingshem och har målats och klätts om, och pianot kommer från gamla Stöpengården, säger hon.

Från Horns kyrka har man också hämtat en stor bonad av textilkonstnären Gerd Allert. Titeln på konstverket är ”Varde ljus”, ett nog så passande namn i den nyfräscha församlingslokalen.