26 aug 2016 10:52

26 aug 2016 10:52

Paul Svensson spanar efter nya maten

MATFESTIVALEN: "Jag hatar trender"

Matfestivalen tjuvstartade med att tv-kocken Paul Svensson pratade framtidens mat.
– Jag hatar trender, de kommer och går, säger han.

I stället pratar han om spaningar. Hushållningssällskapet med flera anordnade under fredagsförmiddagen ett forum på temat ”Vad har vi på tallriken 2025?” Först upp på Odeons scen var Paul Svensson. Han berättade om en resa runt jorden i matens och hållbarhetens tecken han gjorde i vintras. Tv-kocken kokade ner spaningarna till fyra som han portionerade ut: gastrodemokrati, food waste, framtidens råvaror och superlokalt. Alltså gatumat som flyttar in på restaurangerna, matsvinnfrågan, alternativa proteiner som artificiellt kött och insekter samt förhållningssättet till begreppet lokalt.

– Vi kommer äta oerhört mycket mer medvetet och bredare än vad vi gör i dag.

Mer ekologiskt?

– Absolut, men framförallt kommer vi begripa vår lokalnatur på ett bättre sätt. Sen kommer teknik och forskning att bidra med nya underlag för variationer i kosten.

Ett annat välkänt ansikte som föreläste var europaparlamentarikern Anna-Maria Corazza Bildt.

I stället pratar han om spaningar. Hushållningssällskapet med flera anordnade under fredagsförmiddagen ett forum på temat ”Vad har vi på tallriken 2025?” Först upp på Odeons scen var Paul Svensson. Han berättade om en resa runt jorden i matens och hållbarhetens tecken han gjorde i vintras. Tv-kocken kokade ner spaningarna till fyra som han portionerade ut: gastrodemokrati, food waste, framtidens råvaror och superlokalt. Alltså gatumat som flyttar in på restaurangerna, matsvinnfrågan, alternativa proteiner som artificiellt kött och insekter samt förhållningssättet till begreppet lokalt.

– Vi kommer äta oerhört mycket mer medvetet och bredare än vad vi gör i dag.

Mer ekologiskt?

– Absolut, men framförallt kommer vi begripa vår lokalnatur på ett bättre sätt. Sen kommer teknik och forskning att bidra med nya underlag för variationer i kosten.

Ett annat välkänt ansikte som föreläste var europaparlamentarikern Anna-Maria Corazza Bildt.