29 aug 2016 16:01

29 aug 2016 16:10

Fyra platser speglas i musikverk

SKÖVDE: Klangbotten c/o Konstmuseet

Fyra platser i Västsverige binds samman i Lene Grenagers verk Kvartett. En av dem är Skövde konsthall och på torsdag är det vernissage med konsert i Konstmuseet.

Klangbotten är ett nystartat nätverk för samtidskonst och initiativet kommer från Elsbeth Bergh från Levande musik.

– Tanken är att hitta nya beröringspunkter och nya platser att mötas fysiskt, säger Tomas Asplund Gustafsson, intendent på Skövde konstmuseum.

Fyra aktörer är med i regionen: Konstmuseerna i Skövde och Borås, Konstnärskollektivet Not Quite i Fengerfors och Gerlesborgsskolan. Konstnärerna som bjudits in är Hanna Hartman, ljudkonstnär, kompositör och performer och Lene Grenager som jobbar med traditionella instrument och akustiska ljudmiljöer. Det är Lene som publiken får möta i Skövde med verket Kvartett - Fyra platser i Västsverige.

– Jag har spelat in en stämma på varje ställe och satt samman till ett musikstycke.

Till filmen finns också fyra partiturer som är baserade på varsitt ställe och som är inspirerade av människoskapade hus, fabriker, strömledningar, bryggor eller vad det än må vara som finns i landskapet. Dessa ska hon framföra på livestreamade konserter som sänds från hennes kök i Oslo till alla fyra ställen samtidigt.

– Mitt mål har varit att försöka skapa en upplevelse som man kan dela med fler personer samtidigt. Därför är också de livestreamade konserterna i projektet en viktig del.

De ges den 7, 15, 23 och 27 september. i Skövde i foajén i kulturhuset.

Utställningen i Skövde konstmuseum invigs på torsdag med en konsert med Lene Grenager.

– Det blir en fri sak, ett verk för bara den dagen, men med inspiration från Kvartett, berättar hon.

Den åttonde september blir det en konsert med Stine Janvin Motland (röst och elektronik) samt ljudessä med Magnus Haglund och Chris Porcarelli. Den 29 september kommer Lene Grenager tillbaka för att ge en konsert med Sofia Jernberg. Den 6 oktober blir det konsert med Blaha Lujza Tér, Jennifer Torrence och Johan Jutterström.

Klangbotten c/o Konstmuseet går att se till den 16 oktober.

Klangbotten är ett nystartat nätverk för samtidskonst och initiativet kommer från Elsbeth Bergh från Levande musik.

– Tanken är att hitta nya beröringspunkter och nya platser att mötas fysiskt, säger Tomas Asplund Gustafsson, intendent på Skövde konstmuseum.

Fyra aktörer är med i regionen: Konstmuseerna i Skövde och Borås, Konstnärskollektivet Not Quite i Fengerfors och Gerlesborgsskolan. Konstnärerna som bjudits in är Hanna Hartman, ljudkonstnär, kompositör och performer och Lene Grenager som jobbar med traditionella instrument och akustiska ljudmiljöer. Det är Lene som publiken får möta i Skövde med verket Kvartett - Fyra platser i Västsverige.

– Jag har spelat in en stämma på varje ställe och satt samman till ett musikstycke.

Till filmen finns också fyra partiturer som är baserade på varsitt ställe och som är inspirerade av människoskapade hus, fabriker, strömledningar, bryggor eller vad det än må vara som finns i landskapet. Dessa ska hon framföra på livestreamade konserter som sänds från hennes kök i Oslo till alla fyra ställen samtidigt.

– Mitt mål har varit att försöka skapa en upplevelse som man kan dela med fler personer samtidigt. Därför är också de livestreamade konserterna i projektet en viktig del.

De ges den 7, 15, 23 och 27 september. i Skövde i foajén i kulturhuset.

Utställningen i Skövde konstmuseum invigs på torsdag med en konsert med Lene Grenager.

– Det blir en fri sak, ett verk för bara den dagen, men med inspiration från Kvartett, berättar hon.

Den åttonde september blir det en konsert med Stine Janvin Motland (röst och elektronik) samt ljudessä med Magnus Haglund och Chris Porcarelli. Den 29 september kommer Lene Grenager tillbaka för att ge en konsert med Sofia Jernberg. Den 6 oktober blir det konsert med Blaha Lujza Tér, Jennifer Torrence och Johan Jutterström.

Klangbotten c/o Konstmuseet går att se till den 16 oktober.