29 aug 2016 10:32

29 aug 2016 14:35

Tung politiker vill stoppa utskällda filmen

SKÖVDE”Den gör mer skada än nytta på lång sikt

Kritiken mot Skövde kommuns ”rektorsfilm” fortsätter. Två av Skövde mest framträdande politiker anser att filmen bör dras tillbaka.

Kristdemokraten och ordföranden i kommunfullmäktige, Conny Brännberg är inte alls nöjd med den bild som kampanjfilmen ger av stadsdelen Ryd och dess skola.

– Innehållet är kränkande för stadsdelen och den gör mer skada än nytta på lång sikt, säger Conny Brännberg till SLA.

– Det går inte att tolka på något annat sätt. Ska man jobba med en makeover måste man ha med oss som bor där. Det är ett teamarbete som krävs.

Redan i fredags agerade han och tog direktkontakt med skolans sektorschef Gustaf Olsson och nämndens ordförande Paula Bäckman (C). Hans förslag var att dra tillbaka filmen för att undvika att ytterligare spridning. En inställning som han står fast vid även under måndagen.

På måndagsförmiddagen hade filmen 9 500 visningar på Youtube. Kommentarerna på sociala medier är i många fall negativa.

Svaret Brännberg fick i fredags var att filmen kommer att ligga kvar.

– Det ansvaret ligger hos barn- och skolnämnden och Gustaf Olsson som chef. Min kommentar är att det är ett olyckligt beslut. Jag hade hellre sett att man gjort om detta. Den långsiktiga bilden är den viktiga, men nu ger filmen bilden av vi övergett skolan, men det har vi inte gjort. Det är den finaste skolan vi har och kommunen har gjort stora insatser för att lyckas, men inte gjort det fullt ut.

Du är kommunfullmäktiges ordförande? Vad får det för effekt när du säger så här?

– Jag har ju inget politiskt mandat för skolan och kan bara komma med en rekommendation och den var i fredags väldigt tydlig när inte så många hade sett filmen. Det är möjligt att den kan bidra till att rekrytera en person, men långsiktigt har kommunen genom sitt agerande utmålat stadsdelen Södra Ryd på ett väldigt negativt sätt och det är väldigt olyckligt att kommunen själv gör det.

Conny Brännberg har bott i Södra Ryd sedan 1980 och har följt skolan på nära håll i många år, både som förälder och som politiker.

– Svartmålningen nu är tråkig för allt vi vill göra för stadsdelen, säger Brännberg som inte är emot kampanjen i sig.

– Idén är innovativ och jag anammar fullt ut tanken att försöka jobba med form och teknik som man gjort här, men innehållet är kränkande.

Även Liberalernas Ulla-Britt Hagström är av samma uppfattning. Hon sitter i kommunstyrelsens arbetsutskott och deltog i ett föredrag av Navid Modiri under temat ”Gränsfri lokal utveckling”.

– Han påtalade flera gånger vikten av att tala med den det berör. Att prata med människor – inte om. I detta fall verkar inte han över huvud taget ha talat med lärarkåren. Jag har tidigare arbetat som lärare på Rydskolan i 25 år och känner flera av den seriöst arbetande personal som arbetar på Rydskolan. Klart att filmen känns mycket kränkande, skriver Hagström i en kommentar till SLA.

Kristdemokraten och ordföranden i kommunfullmäktige, Conny Brännberg är inte alls nöjd med den bild som kampanjfilmen ger av stadsdelen Ryd och dess skola.

– Innehållet är kränkande för stadsdelen och den gör mer skada än nytta på lång sikt, säger Conny Brännberg till SLA.

– Det går inte att tolka på något annat sätt. Ska man jobba med en makeover måste man ha med oss som bor där. Det är ett teamarbete som krävs.

Redan i fredags agerade han och tog direktkontakt med skolans sektorschef Gustaf Olsson och nämndens ordförande Paula Bäckman (C). Hans förslag var att dra tillbaka filmen för att undvika att ytterligare spridning. En inställning som han står fast vid även under måndagen.

På måndagsförmiddagen hade filmen 9 500 visningar på Youtube. Kommentarerna på sociala medier är i många fall negativa.

Svaret Brännberg fick i fredags var att filmen kommer att ligga kvar.

– Det ansvaret ligger hos barn- och skolnämnden och Gustaf Olsson som chef. Min kommentar är att det är ett olyckligt beslut. Jag hade hellre sett att man gjort om detta. Den långsiktiga bilden är den viktiga, men nu ger filmen bilden av vi övergett skolan, men det har vi inte gjort. Det är den finaste skolan vi har och kommunen har gjort stora insatser för att lyckas, men inte gjort det fullt ut.

Du är kommunfullmäktiges ordförande? Vad får det för effekt när du säger så här?

– Jag har ju inget politiskt mandat för skolan och kan bara komma med en rekommendation och den var i fredags väldigt tydlig när inte så många hade sett filmen. Det är möjligt att den kan bidra till att rekrytera en person, men långsiktigt har kommunen genom sitt agerande utmålat stadsdelen Södra Ryd på ett väldigt negativt sätt och det är väldigt olyckligt att kommunen själv gör det.

Conny Brännberg har bott i Södra Ryd sedan 1980 och har följt skolan på nära håll i många år, både som förälder och som politiker.

– Svartmålningen nu är tråkig för allt vi vill göra för stadsdelen, säger Brännberg som inte är emot kampanjen i sig.

– Idén är innovativ och jag anammar fullt ut tanken att försöka jobba med form och teknik som man gjort här, men innehållet är kränkande.

Även Liberalernas Ulla-Britt Hagström är av samma uppfattning. Hon sitter i kommunstyrelsens arbetsutskott och deltog i ett föredrag av Navid Modiri under temat ”Gränsfri lokal utveckling”.

– Han påtalade flera gånger vikten av att tala med den det berör. Att prata med människor – inte om. I detta fall verkar inte han över huvud taget ha talat med lärarkåren. Jag har tidigare arbetat som lärare på Rydskolan i 25 år och känner flera av den seriöst arbetande personal som arbetar på Rydskolan. Klart att filmen känns mycket kränkande, skriver Hagström i en kommentar till SLA.