30 aug 2016 06:00

30 aug 2016 06:00

700 nya kameror

TRAFIK: Trafikverket utökar den automatiska kontrollen

I dag finns det 1 500 fartkameror runt om i landet. De kommande åren ska det bli ytterligare 700.
Hur många av dessa som hamnar i Skaraborg är inte klart.
– Det ska utredas framöver, säger Eva Lundberg på Trafikverket.

Det har gått tio år sedan de första automatiska trafiksäkerhetskamerorna sattes upp längs de svenska vägarna. Varje år tar de över en kvarts miljon bilder på fartsyndare och enligt Trafikverket medför kamerorna att över 70 personer per år klarar sig från att bli allvarligt skadade i trafiken.

Effektivt

Därför väljer myndigheten nu att ordentlig öka antalet kameror.

– De närmaste tre åren kommer vi att sätta upp ytterligare 700 eftersom de är så effektiva när det gäller att få ner hastigheterna och de räddar mellan 20 och 30 liv om året, säger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket, till SVT Nyheter.

Hög olycksrisk

Nu ska man se över var fartkamerorna ska placeras.

– Det är en process där vi tillsammans med polisen undersöker sträckor fram till våren, säger Eva Lundberg som är ansvarig för automatiserad trafiksäkerhetskontroll, ATK, på Trafikverket till SLA.

Vet man hur många av de 700 som hamnar i Skaraborg?

– Nej, det går inte alls säga i nuläget. Det beror på vad som kommer vid undersökningarna nu och sen tar man beslut om på vilka sträckor det är aktuellt. Vi tittar på sträckor där det är hög olycksrisk och där en stor andel av trafiken ligger över bestämda hastigheter.

250 per år

Till våren kommer alltså beslut att börja tas om var kamerorna ska sitta. Därefter dröjer det innan de kommer på plats.

– Vi kan montera cirka 250 kameror per år men först måste det projekteras och man ska komma överens med markägare och dra fram el. Så från beslut till att kameran kommer på plats tar det cirka ett och ett halvt år, säger Eva Lundberg.

I nuläget finns 1 500 kameror och tillsammans tar de över 260 000 bilder om året.

Det har gått tio år sedan de första automatiska trafiksäkerhetskamerorna sattes upp längs de svenska vägarna. Varje år tar de över en kvarts miljon bilder på fartsyndare och enligt Trafikverket medför kamerorna att över 70 personer per år klarar sig från att bli allvarligt skadade i trafiken.

Effektivt

Därför väljer myndigheten nu att ordentlig öka antalet kameror.

– De närmaste tre åren kommer vi att sätta upp ytterligare 700 eftersom de är så effektiva när det gäller att få ner hastigheterna och de räddar mellan 20 och 30 liv om året, säger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket, till SVT Nyheter.

Hög olycksrisk

Nu ska man se över var fartkamerorna ska placeras.

– Det är en process där vi tillsammans med polisen undersöker sträckor fram till våren, säger Eva Lundberg som är ansvarig för automatiserad trafiksäkerhetskontroll, ATK, på Trafikverket till SLA.

Vet man hur många av de 700 som hamnar i Skaraborg?

– Nej, det går inte alls säga i nuläget. Det beror på vad som kommer vid undersökningarna nu och sen tar man beslut om på vilka sträckor det är aktuellt. Vi tittar på sträckor där det är hög olycksrisk och där en stor andel av trafiken ligger över bestämda hastigheter.

250 per år

Till våren kommer alltså beslut att börja tas om var kamerorna ska sitta. Därefter dröjer det innan de kommer på plats.

– Vi kan montera cirka 250 kameror per år men först måste det projekteras och man ska komma överens med markägare och dra fram el. Så från beslut till att kameran kommer på plats tar det cirka ett och ett halvt år, säger Eva Lundberg.

I nuläget finns 1 500 kameror och tillsammans tar de över 260 000 bilder om året.