30 aug 2016 16:16

31 aug 2016 10:50

Dömda för brutalt brott överklagar

SKÖVDE: Förde bort och misshandlade bekant

I tingsrätten dömdes de fem unga männen för att ha fört bort och misshandlat en 18-årig bekant – påföljden för tre av dem blev kännbara fängelsestraff. Nu har domen överklagats till hovrätten

Allt ska ha börjat med en skuld. När den skulle drivas in i våras fick de fem unga männen, i åldrarna 17 till 20 år, in en 18-årig bekant i en bil. Han ska ha varit skyldig en av dem pengar efter en narkotikaaffär. Först hade han hämtats från en gymnasieskola i Skövde. Bilen kördes mot en skogsområde norr om Södra Ryd. Enligt 18-åringen blev han redan under bilfärden misshandlad med slag mot huvudet och kroppen. Våldet fortsatte även när de kommit ur bilen. En pinne ska ha använts som tillhygge och 18-åringen hotades både med pistol – visade sig senare vara en kolsyrepistol – och med kniv.

Människorov

Han pekade också ut de fem gärningsmännen och de åtalades i somras misstänkta för människorov och grovt rån. I tingsrätten dömdes alla fem för människorov och rån. Men människorovet rubricerades av domstolen som mindre grovt brott och rånet bedömdes vara av normalgraden. I domen skrev tingsrätten att 18-åringens version av händelsen hade stöd av utredningen i övrigt och att det därför var hans berättelse som skulle ligga till grund för tingsrättens bedömning.

Överklagar

Tre av de fem dömdes till fängelse på mellan ett år och sex månader och två år, en dömdes till sluten ungdomsvård i åtta månader och den femte till skyddstillsyn. Nu har tre av de fem formellt överklagat tingsrättsdomen till hovrätten då deras överklaganden har registrerats i Göta hovrätt, övriga två ska enligt uppgift också vara på väg.

Yrkar på ogillande

Och även om ett par av dem erkänner några mindre brott är det gemensamma för överklagandena att de vill att åtalen om människorov och rån ska ogillas. I ett par av överklagandena ifrågasätts också 18-åringens trovärdighet, bland annat eftersom han ändrat sin berättelse under utredningens gång.

Även 18-åringen ska ha överklagat domen.

En av de dömda i Skövdeärendet åtalades också på tisdagen misstänkt för mordförsök i Skara i februari.

Allt ska ha börjat med en skuld. När den skulle drivas in i våras fick de fem unga männen, i åldrarna 17 till 20 år, in en 18-årig bekant i en bil. Han ska ha varit skyldig en av dem pengar efter en narkotikaaffär. Först hade han hämtats från en gymnasieskola i Skövde. Bilen kördes mot en skogsområde norr om Södra Ryd. Enligt 18-åringen blev han redan under bilfärden misshandlad med slag mot huvudet och kroppen. Våldet fortsatte även när de kommit ur bilen. En pinne ska ha använts som tillhygge och 18-åringen hotades både med pistol – visade sig senare vara en kolsyrepistol – och med kniv.

Människorov

Han pekade också ut de fem gärningsmännen och de åtalades i somras misstänkta för människorov och grovt rån. I tingsrätten dömdes alla fem för människorov och rån. Men människorovet rubricerades av domstolen som mindre grovt brott och rånet bedömdes vara av normalgraden. I domen skrev tingsrätten att 18-åringens version av händelsen hade stöd av utredningen i övrigt och att det därför var hans berättelse som skulle ligga till grund för tingsrättens bedömning.

Överklagar

Tre av de fem dömdes till fängelse på mellan ett år och sex månader och två år, en dömdes till sluten ungdomsvård i åtta månader och den femte till skyddstillsyn. Nu har tre av de fem formellt överklagat tingsrättsdomen till hovrätten då deras överklaganden har registrerats i Göta hovrätt, övriga två ska enligt uppgift också vara på väg.

Yrkar på ogillande

Och även om ett par av dem erkänner några mindre brott är det gemensamma för överklagandena att de vill att åtalen om människorov och rån ska ogillas. I ett par av överklagandena ifrågasätts också 18-åringens trovärdighet, bland annat eftersom han ändrat sin berättelse under utredningens gång.

Även 18-åringen ska ha överklagat domen.

En av de dömda i Skövdeärendet åtalades också på tisdagen misstänkt för mordförsök i Skara i februari.