01 sep 2016 17:07

01 sep 2016 17:07

Kommunal varslar om konflikt

NYANSTÄLLNINGSBLOCKAD

Kommunal har varslat om konflikt för personliga assistenter i privat sektor. Det är en nyanställningsblockad som innebär att inga nya personliga assistenter får anställas, av de privata assistentföretagen som är med i Almega vårdföretagen, från den 13 september.

Orsaken är enligt Kommunals hemsida att arbetsgivarorganisationen Almega Vårdföretagarna frångår industrimärkets norm om 2,2 procent i löneökning. I stället erbjuds de personliga assistenterna 0,8 procent vilket enligt Kommunal är lägre än resten av arbetsmarknaden fått. Inga-Kari Fryklund, Vårdföretagarnas förbundsdirektör, säger till tidningen Kommunalarbetaren att båda parter ansträngt sig för att hitta en lösning. Men hon lägger ansvaret för situationen på regeringen.

– Det här handlar om att regeringen inte värnar den svenska modellen. Det är många saker vi är överens med Kommunal om men om inte pengarna finns så är det svårt, säger Inga-Kari Fryklund till tidningen.

 

 

 

Orsaken är enligt Kommunals hemsida att arbetsgivarorganisationen Almega Vårdföretagarna frångår industrimärkets norm om 2,2 procent i löneökning. I stället erbjuds de personliga assistenterna 0,8 procent vilket enligt Kommunal är lägre än resten av arbetsmarknaden fått. Inga-Kari Fryklund, Vårdföretagarnas förbundsdirektör, säger till tidningen Kommunalarbetaren att båda parter ansträngt sig för att hitta en lösning. Men hon lägger ansvaret för situationen på regeringen.

– Det här handlar om att regeringen inte värnar den svenska modellen. Det är många saker vi är överens med Kommunal om men om inte pengarna finns så är det svårt, säger Inga-Kari Fryklund till tidningen.