02 sep 2016 14:32

02 sep 2016 14:32

"Fusk skadar systemet"

SKÖVDE: Kommunen polisanmälde misstänkt bidragsbrott

Det var Skövde kommun som polisanmälde de misstänkta bidragsbrott som nu utreds av åklagare.
Miljonbelopp kan felaktigt ha betalats ut i assistansersättning.

Utredningen har pågått sedan i våras och flera personer har suttit häktade vilket SLA rapporterat tidigare. Huvudmannen – en 51-årig handikappad Skövdebo – ska ha fått miljontals kronor för mycket utbetalat i assistansersättning. Fler personliga assistenter misstänks också.

Följer

Inom vård- och omsorgssektorn på Skövde kommun följer man utredningen. Sektorschefen Per Granath bekräftar att det var kommunen som gjorde en polisanmälan sedan misstankarna om brott dykt upp. Han vill inte kommentera fallet i detalj på grund av den pågående förundersökningen, men säger man ser allvarligt på de misstänkta brotten.

– Alla typer av fusk skadar systemet och förtroendet för det, säger han.

Assistansersättningen inom Skövde kommun omsätter årliga cirka 100 miljoner kronor. Enligt Per Granath har man ett fungerande kontrollsystem som granskar utbetalningar och underlag.

I Sverige har en rad uppmärksammade fall av fusk med assistansersättning upptäckts på senare år. I fler fall har det handlat om grovt organiserad verksamhet. Enligt Per Granath är Skövdeärendet ett enskilt fall som inte har koppling till något större assistansbolag.

Skövde kommun har heller inte hittat andra misstänkta fall i sin granskning.

Även ordförande i nämnden, Theres Sahlström (M) pekar på vikten av att fusket upptäcks.

– Det skadar förtroendet för branschen och för seriösa aktörer. Det misstänkliggör också brukare och de som de som är i behov av ersättningen, säger hon.

Utredningen har pågått sedan i våras och flera personer har suttit häktade vilket SLA rapporterat tidigare. Huvudmannen – en 51-årig handikappad Skövdebo – ska ha fått miljontals kronor för mycket utbetalat i assistansersättning. Fler personliga assistenter misstänks också.

Följer

Inom vård- och omsorgssektorn på Skövde kommun följer man utredningen. Sektorschefen Per Granath bekräftar att det var kommunen som gjorde en polisanmälan sedan misstankarna om brott dykt upp. Han vill inte kommentera fallet i detalj på grund av den pågående förundersökningen, men säger man ser allvarligt på de misstänkta brotten.

– Alla typer av fusk skadar systemet och förtroendet för det, säger han.

Assistansersättningen inom Skövde kommun omsätter årliga cirka 100 miljoner kronor. Enligt Per Granath har man ett fungerande kontrollsystem som granskar utbetalningar och underlag.

I Sverige har en rad uppmärksammade fall av fusk med assistansersättning upptäckts på senare år. I fler fall har det handlat om grovt organiserad verksamhet. Enligt Per Granath är Skövdeärendet ett enskilt fall som inte har koppling till något större assistansbolag.

Skövde kommun har heller inte hittat andra misstänkta fall i sin granskning.

Även ordförande i nämnden, Theres Sahlström (M) pekar på vikten av att fusket upptäcks.

– Det skadar förtroendet för branschen och för seriösa aktörer. Det misstänkliggör också brukare och de som de som är i behov av ersättningen, säger hon.