06 sep 2016 17:24

06 sep 2016 17:25

Full fart på seniormässa

KULTURHUSET

Det var knökfullt i Frejasalen när Seniormässans huvudföreläsare Bodil Jönsson klev upp på scenen.
– Jag har lärt mig att när jag inte begriper något, så ska jag inte svara, säger den forna Fråga Lund-medlemmen.

De 200 stolarna i Kulturhusets källare var fullsatta 20 minuter innan föreläsningen tog sin början. Rummet bredvid fylldes också det upp – och där fick åskådarna nöja sig med att bara lyssna på Bodil som är professor emerita, fysiker och författare. Hon är som sagt bland annat känd från en tidigare upplaga av fråga Lund samt boken Tio tankar om tid. Och just tiden stod i fokus.

– Snart är jag inne på min 74:e årsring, men jag är inte ihålig innanför den. Hade jag varit det hade ni aldrig bjudit hit mig, säger hon.

Inte bättre förr

Bodil Jönsson hör inte till den skara människor som tycker att det äldre hade det bättre förr i tiden.

– Förr fanns det visserligen respekt för de gamla, men för många av de få som råkade bli gamla var det nog ett litet helvete, säger hon.

– För det första var nog flera av deras generationskamrater döda. Dessutom hade de ont och gick dåligt, sen hade de såpass svaga muskler att de inte kunde hjälpa till.

Pensionärskval

Hon pratade också om identitetsproblemen man kan få när yrkeslivet ska avslutas. Det var en sak hon inte förstod när hon skulle pensioneras.

– ”Bodil Jönsson, pensionär.” Jag hade alltid presenterat mig ”Bodil Jönsson, Lunds universitet.” Vad skulle jag säga nu? Man är ju förbluffande lik dagen efter sin pensionering som dagen före.

Hon delade också med sig av en livsvisdom: begriper man inte en fråga så ska man inte svara.

– När man är så gammal som jag har man råda att säga ”Det har jag ingen aning om.” Det har ni väl också märkt, att tryggheten växer med åren. Man är inte rädd att göra bort sig, det har man redan gjort så många gånger.

Styrketräning

Bodil Jönsson var alltså dragplåstret på tisdagens seniormässa. Men det hände en hel del annat också. Ett 50-tal organisationer och företag presenterade sig. Från Seniorjobb till SLA, Strokeföreningen och gymkedjan Actic.

– Väldigt bra mässa. Jag är intresserad av att börja gå på gymmet, säger besökaren Gunilla Larsson.

De 200 stolarna i Kulturhusets källare var fullsatta 20 minuter innan föreläsningen tog sin början. Rummet bredvid fylldes också det upp – och där fick åskådarna nöja sig med att bara lyssna på Bodil som är professor emerita, fysiker och författare. Hon är som sagt bland annat känd från en tidigare upplaga av fråga Lund samt boken Tio tankar om tid. Och just tiden stod i fokus.

– Snart är jag inne på min 74:e årsring, men jag är inte ihålig innanför den. Hade jag varit det hade ni aldrig bjudit hit mig, säger hon.

Inte bättre förr

Bodil Jönsson hör inte till den skara människor som tycker att det äldre hade det bättre förr i tiden.

– Förr fanns det visserligen respekt för de gamla, men för många av de få som råkade bli gamla var det nog ett litet helvete, säger hon.

– För det första var nog flera av deras generationskamrater döda. Dessutom hade de ont och gick dåligt, sen hade de såpass svaga muskler att de inte kunde hjälpa till.

Pensionärskval

Hon pratade också om identitetsproblemen man kan få när yrkeslivet ska avslutas. Det var en sak hon inte förstod när hon skulle pensioneras.

– ”Bodil Jönsson, pensionär.” Jag hade alltid presenterat mig ”Bodil Jönsson, Lunds universitet.” Vad skulle jag säga nu? Man är ju förbluffande lik dagen efter sin pensionering som dagen före.

Hon delade också med sig av en livsvisdom: begriper man inte en fråga så ska man inte svara.

– När man är så gammal som jag har man råda att säga ”Det har jag ingen aning om.” Det har ni väl också märkt, att tryggheten växer med åren. Man är inte rädd att göra bort sig, det har man redan gjort så många gånger.

Styrketräning

Bodil Jönsson var alltså dragplåstret på tisdagens seniormässa. Men det hände en hel del annat också. Ett 50-tal organisationer och företag presenterade sig. Från Seniorjobb till SLA, Strokeföreningen och gymkedjan Actic.

– Väldigt bra mässa. Jag är intresserad av att börja gå på gymmet, säger besökaren Gunilla Larsson.