06 sep 2016 16:35

06 sep 2016 16:35

Höstpremiär för Mångsidiga måndagar

SKÖVDE

För sjunde hösten i rad bjuder Skövde stadsbibliotek in till sin föreläsningsserie Mångsidiga måndagar. I år med ny tidigarelagd starttid.
– Vi hoppas nå lite nya målgrupper, säger bibliotekschefen Anna Gullstrand.

Tidigare år har Mångsidiga måndagar startat vid klockan 19.15, strax efter att biblioteket har stängt för allmänheten. Men i år kör stadsbibliotekets föreläsningsserie i gång redan klockan 18. Med förändringen hoppas arrangören att fler som befinner sig på biblioteket under ordinarie öppettid ska stanna kvar.

– Dessutom kommer samtliga föreläsningar ha fri entré så det går att komma och gå som man vill, säger Eva Kihlström, biblioteksassistent.

Totalt blir det nio Mångsidiga måndagar i höst. Först ut på premiärkvällen den 12 september är naturfotografen Patrik Olofsson som beskriver sina möten med Sveriges ugglor.

Konstprofil avslutar

Stadsbibliotekets samarbete med den lokala Naturskyddsföreningen märks även den 3 oktober då Hannah Sjöström pratar om kemikalier i skönhetsprodukter. Undre hösten blir det även stickcafé med Ulla Engqvist, kvinnliga helgon med Anja Preasto, poesi och prosa med Nina Björk och Lina Wolff samt Kura skymning med högläsning ur Emmi Itärantas bok Vandets vogter (Vattnets väktare) den 14 november.

– Det har blivit en uppskattad tradition då vi släcker ned lokalen, säger Anna Gullstrand som själv står för en av programpunkterna när det bjuds in till en öppen diskussion om bibliotekens roll och funktion den 19 september.

Hösten avslutas den 21 november med ett besök av Stefan Hammenbeck, konstchef i Skövde åren 1987–2002, och nu konstintendent vid Östergötlands museum. Stefan ska prata om bakgrunden och historien bakom Siri Derkerts stora konstverk ”Senapsträdet och himmelens fåglar, och hur den kom att pryda en av väggarna i stadsbiblioteket.

Tidigare år har Mångsidiga måndagar startat vid klockan 19.15, strax efter att biblioteket har stängt för allmänheten. Men i år kör stadsbibliotekets föreläsningsserie i gång redan klockan 18. Med förändringen hoppas arrangören att fler som befinner sig på biblioteket under ordinarie öppettid ska stanna kvar.

– Dessutom kommer samtliga föreläsningar ha fri entré så det går att komma och gå som man vill, säger Eva Kihlström, biblioteksassistent.

Totalt blir det nio Mångsidiga måndagar i höst. Först ut på premiärkvällen den 12 september är naturfotografen Patrik Olofsson som beskriver sina möten med Sveriges ugglor.

Konstprofil avslutar

Stadsbibliotekets samarbete med den lokala Naturskyddsföreningen märks även den 3 oktober då Hannah Sjöström pratar om kemikalier i skönhetsprodukter. Undre hösten blir det även stickcafé med Ulla Engqvist, kvinnliga helgon med Anja Preasto, poesi och prosa med Nina Björk och Lina Wolff samt Kura skymning med högläsning ur Emmi Itärantas bok Vandets vogter (Vattnets väktare) den 14 november.

– Det har blivit en uppskattad tradition då vi släcker ned lokalen, säger Anna Gullstrand som själv står för en av programpunkterna när det bjuds in till en öppen diskussion om bibliotekens roll och funktion den 19 september.

Hösten avslutas den 21 november med ett besök av Stefan Hammenbeck, konstchef i Skövde åren 1987–2002, och nu konstintendent vid Östergötlands museum. Stefan ska prata om bakgrunden och historien bakom Siri Derkerts stora konstverk ”Senapsträdet och himmelens fåglar, och hur den kom att pryda en av väggarna i stadsbiblioteket.