08 sep 2016 09:29

08 sep 2016 09:30

Skövdefirma stäms för avskedning

SKÖVDE

Svenska Målareförbundet stämmer ett företag i Skövde på 243 000 kronor i skadestånd i Arbetsdomstolen för en tvist om avskedning där en anställd fick sparken på grund av ett påstått knivhot mot en kollega. Men enligt förbundet har hotet aldrig ägt rum.

Den avskedade mannen tvingades lämna sin tillsvidareanställning på Skövdeföretaget med kort varsel i januari i år.

Upprinnelsen var en mindre dispyt med en arbetsledare, som anklagade mannen för ett dåligt utfört jobb, som enligt Målareförbundet i själva verket hade utförts av en annan anställd vid företaget.

I samband med ett möte om arbetsmiljön på företaget mellan arbetsgivaren, den anställde och en ombudsman, pressades mannen på en påstådd uppgift om att han till en tidigare personalchef skulle ha uttryckt ”att han kunde bli så arg på sin kollega att han skulle kunna ta fram en kniv”.

Målareförbundet hävdar att den då anställde mannen, som kom till Sverige som flykting i början av 2000-talet, inte ska ha förstått frågan och pressats att svara jakande. Kort därefter fattade arbetsgivaren beslut om att mannen skulle avskedas och sluta sin tillsvidareanställning, vilket skedde bara en vecka senare.

Målareförbundet hävdar i sin stämningsansökan att det påstådda knivhotet aldrig har ägt rum och att mannen på grund av språkförbistring svarat på en fråga som han inte förstått innebörden av. Därmed anser Målareförbundet att Skövdefirman avskedat mannen utan att giltig saklig grund för uppsägning förelagat.

Tidigare tvisteförhandling mellan förbundet och firman har ägt rum utan att parterna kunnat enas.

Totalt kräver förbundet arbetsgivaren på 243 000 kronor i skadestånd att utbetala till den avskedade mannen.

Den avskedade mannen tvingades lämna sin tillsvidareanställning på Skövdeföretaget med kort varsel i januari i år.

Upprinnelsen var en mindre dispyt med en arbetsledare, som anklagade mannen för ett dåligt utfört jobb, som enligt Målareförbundet i själva verket hade utförts av en annan anställd vid företaget.

I samband med ett möte om arbetsmiljön på företaget mellan arbetsgivaren, den anställde och en ombudsman, pressades mannen på en påstådd uppgift om att han till en tidigare personalchef skulle ha uttryckt ”att han kunde bli så arg på sin kollega att han skulle kunna ta fram en kniv”.

Målareförbundet hävdar att den då anställde mannen, som kom till Sverige som flykting i början av 2000-talet, inte ska ha förstått frågan och pressats att svara jakande. Kort därefter fattade arbetsgivaren beslut om att mannen skulle avskedas och sluta sin tillsvidareanställning, vilket skedde bara en vecka senare.

Målareförbundet hävdar i sin stämningsansökan att det påstådda knivhotet aldrig har ägt rum och att mannen på grund av språkförbistring svarat på en fråga som han inte förstått innebörden av. Därmed anser Målareförbundet att Skövdefirman avskedat mannen utan att giltig saklig grund för uppsägning förelagat.

Tidigare tvisteförhandling mellan förbundet och firman har ägt rum utan att parterna kunnat enas.

Totalt kräver förbundet arbetsgivaren på 243 000 kronor i skadestånd att utbetala till den avskedade mannen.