12 sep 2016 19:49

12 sep 2016 19:49

Positivt för småföretag

EKONOMI: Ny konjunkturbarometer presenterad

Småföretagen i Skaraborg mår bra. Det är budskapet när Småföretagsbarometern presenterades på måndagen.

Bland annat ligger konjunkturen i länet långt över rikssnittet och Skaraborg har den största sysselsättningstillväxten i Västra Götaland.

På måndagen presenterades Småföretagsbarometern som tas fram av Företagarna, Sparbankernas Riksförbund och Swedbank. Resultaten bygger på enkätsvar från sammanlagt runt 4 000 småföretag varav 569 i Västra Götaland.

Kontentan på lokal nivå är att det går bra för småföretagen i Skaraborg.

– Det man ser genomgående i statistiken är att det är Skaraborg och Göteborg som drar och ligger i topp i länet, säger Lotta Rolandsson på Företagarna Västra Götaland.

”Positiva toner”

I jämförelsen inom länet sticker Skaraborg framför allt ut vad gäller sysselsättningsutveckling där man ligger bättre än alla de andra tre områdena – Göteborg, Sjuhärad och Fyrbodal. I den sammanlagda konjunkturjämförelsen ligger Skaraborg tvåa efter Göteborg.

– Det är positiva toner överlag. Kanske inte de stora topparna som det var för 5–6 år sedan utan mer ett jämnt flöde. Men helt klart en positiv utveckling, säger Anders Ljunggren, företagschef på Swedbank Skaraborg.

Svårt att anställa

Men trots den muntra statistiken lyfter rapporten även fram en del problem för företagen. Framförallt handlar det om svårigheter att hitta personal. 24 procent av de svarande företagen säger att ”Svårt att hitta lämplig arbetskraft” är det största tillväxthindret.

– Det är en utmaning. Vi har ett stort kontaktnät men det är ändå svårt, säger Roger Åkesson på Skövde Farmartjänst där barometern i dag presenterades.

På måndagen presenterades Småföretagsbarometern som tas fram av Företagarna, Sparbankernas Riksförbund och Swedbank. Resultaten bygger på enkätsvar från sammanlagt runt 4 000 småföretag varav 569 i Västra Götaland.

Kontentan på lokal nivå är att det går bra för småföretagen i Skaraborg.

– Det man ser genomgående i statistiken är att det är Skaraborg och Göteborg som drar och ligger i topp i länet, säger Lotta Rolandsson på Företagarna Västra Götaland.

”Positiva toner”

I jämförelsen inom länet sticker Skaraborg framför allt ut vad gäller sysselsättningsutveckling där man ligger bättre än alla de andra tre områdena – Göteborg, Sjuhärad och Fyrbodal. I den sammanlagda konjunkturjämförelsen ligger Skaraborg tvåa efter Göteborg.

– Det är positiva toner överlag. Kanske inte de stora topparna som det var för 5–6 år sedan utan mer ett jämnt flöde. Men helt klart en positiv utveckling, säger Anders Ljunggren, företagschef på Swedbank Skaraborg.

Svårt att anställa

Men trots den muntra statistiken lyfter rapporten även fram en del problem för företagen. Framförallt handlar det om svårigheter att hitta personal. 24 procent av de svarande företagen säger att ”Svårt att hitta lämplig arbetskraft” är det största tillväxthindret.

– Det är en utmaning. Vi har ett stort kontaktnät men det är ändå svårt, säger Roger Åkesson på Skövde Farmartjänst där barometern i dag presenterades.