15 sep 2016 13:41

15 sep 2016 13:41

Dömd för brott mot utlänningslagen

NYHETER

En företagare döms till dagsböter för brott mot utlänningslagen. Företagaren har haft en utländsk medborgare anställd som saknat föreskrivet arbetstillstånd.

Företagaren driver en restaurang på en ort i östra Skaraborg. I somras åtalades den 45-åriga företagaren misstänkt för brott mot utlänningslagen då en utländsk medborgare som saknade föreskrivet arbetstillstånd anställdes i verksamheten. Brottet ska ha skett någon gång mellan juli 2014 och hösten 2015. Vid rättegånghen i Skaraborgs tingsrätt ska företagaren ha vidgått att det inte gjordes någon kontroll om den anställde hade arbetstillstånd. Företagaren trodde att den anmälan till skattemyndigheten som gjorts, och som företagaren hjälpte den anställde med, innebar att den anställde skulle erhålla arbetstillstånd. Tingsrätten säger i sin dom att de åtgärderna inte räcker för att undgå ansvar. Som arbetsgivare har man skyldighet att kontrollera att den man anställer har arbetstillstånd.

Företagaren döms till 30 dagsböter.

Företagaren driver en restaurang på en ort i östra Skaraborg. I somras åtalades den 45-åriga företagaren misstänkt för brott mot utlänningslagen då en utländsk medborgare som saknade föreskrivet arbetstillstånd anställdes i verksamheten. Brottet ska ha skett någon gång mellan juli 2014 och hösten 2015. Vid rättegånghen i Skaraborgs tingsrätt ska företagaren ha vidgått att det inte gjordes någon kontroll om den anställde hade arbetstillstånd. Företagaren trodde att den anmälan till skattemyndigheten som gjorts, och som företagaren hjälpte den anställde med, innebar att den anställde skulle erhålla arbetstillstånd. Tingsrätten säger i sin dom att de åtgärderna inte räcker för att undgå ansvar. Som arbetsgivare har man skyldighet att kontrollera att den man anställer har arbetstillstånd.

Företagaren döms till 30 dagsböter.