15 sep 2016 11:42

15 sep 2016 11:42

Försatt på fri fot i avvaktan på åtal

SKÖVDE: Misstänkt för omfattande assistansfusk

Misstankarna har stärkts mot den Skövdebo som misstänks för assistansfusk i miljonklassen. Men nu bedöms det inte längre nödvändigt att han är häktad – på torsdagen hävdes häktningsbeslutet.

Redan tidigt i våras inleddes förundersökningen i den härva som handlar om assistansfusk i miljonklassen. Det var efter att Skövde kommun polisanmält det misstänkta bidragsbrottet som härvan började att nystas upp. Flera personer har under utredningens gång varit häktade misstänkta för inblandning och i ärendets mitt står den 51-årige handikappade Skövdebon som pekats ut som huvudman.

Han har varit häktad sedan i juni misstänkt för grovt bidragsbrott som ska ha pågått under en femårsperiod. Mannen har haft personlig assistans på grund av sitt handikapp, men har fått ut högre ersättningsbelopp än vad han har rätt till. Exakt hur mycket pengar det rör sig om har åklagaren inte avslöjat, men det ska handla om flera miljoner kronor.

Men på torsdagen hävdes häktningsbeslutet av chefsåklagare Annette Olsson. Hon motiverar beslutet med att förundersökningen mot 51-åringen är inne i ett slutskede och att det inte längre är nödvändigt att ha honom frihetsberövad.

– Häktning är ju ett tvångsmedel som används under förundersökningen för att det annars kan finnas risk att den misstänkte försvårar sakens utredning eller avviker, de grunderna finns inte längre i det här fallet, säger Olsson till SLA.

Åtalet mot mannen beräknas komma inom några veckor.

– Vi hade redan tidigt i utredningen omständigheter och bevisning mot mannen, under förundersökningens gång har misstankarna mot honom stärkts enligt min uppfattning. Det bygger bland annat på fler förhör och att vi fått fram ytterligare bevisning.

51-åringen är också åtalad misstänkt för olaga hot i två fall. Han ska ha uttalat dödshot till anhöriga tidigare i somras, men förnekar brott.

Redan tidigt i våras inleddes förundersökningen i den härva som handlar om assistansfusk i miljonklassen. Det var efter att Skövde kommun polisanmält det misstänkta bidragsbrottet som härvan började att nystas upp. Flera personer har under utredningens gång varit häktade misstänkta för inblandning och i ärendets mitt står den 51-årige handikappade Skövdebon som pekats ut som huvudman.

Han har varit häktad sedan i juni misstänkt för grovt bidragsbrott som ska ha pågått under en femårsperiod. Mannen har haft personlig assistans på grund av sitt handikapp, men har fått ut högre ersättningsbelopp än vad han har rätt till. Exakt hur mycket pengar det rör sig om har åklagaren inte avslöjat, men det ska handla om flera miljoner kronor.

Men på torsdagen hävdes häktningsbeslutet av chefsåklagare Annette Olsson. Hon motiverar beslutet med att förundersökningen mot 51-åringen är inne i ett slutskede och att det inte längre är nödvändigt att ha honom frihetsberövad.

– Häktning är ju ett tvångsmedel som används under förundersökningen för att det annars kan finnas risk att den misstänkte försvårar sakens utredning eller avviker, de grunderna finns inte längre i det här fallet, säger Olsson till SLA.

Åtalet mot mannen beräknas komma inom några veckor.

– Vi hade redan tidigt i utredningen omständigheter och bevisning mot mannen, under förundersökningens gång har misstankarna mot honom stärkts enligt min uppfattning. Det bygger bland annat på fler förhör och att vi fått fram ytterligare bevisning.

51-åringen är också åtalad misstänkt för olaga hot i två fall. Han ska ha uttalat dödshot till anhöriga tidigare i somras, men förnekar brott.