15 sep 2016 09:23

15 sep 2016 09:23

Fortsatt kraftigt uppåt för dataspelsbranschen

Skövde utgör stor del av marknaden – fjärde störst i landet

De svenska spelföretagens, där Skövde är en viktig plattform, kraftiga tillväxt fortsätter i oförminskad takt.
Omsättningen ökar med 39 procent till närmare 12,3 miljarder kronor visar en ny sammanställning.

I Skövde finns 16 bolag som håller på med dataspelsutveckling. Det motsvarar sju procent av hela den svenska marknaden och Skövdebolagen har sammanlagt över 100 anställda. Därmed är man den fjärde största kommunen inom området.

”Lätt att bli fartblind”

Årets Spelutvecklarindex, Dataspelsbranschens sammanställning av svenska utvecklares årsredovisningar, visar att det verkligen är en bransch på frammarsch som Skövde är en viktig del i. 2015 ökade omsättningen med 39 procent till närmare 12,3 miljarder kronor och sysselsättningen ökade med 26 procent till nästan 3700 anställda. Antal företag är uppe i 234 efter en ökning på 10 procent.

– Det är lätt att bli fartblind inför dessa siffror, säger Per Strömbäck, talesperson på Dataspelsbranschen i ett pressmeddelande.

– Allt annat än fortsatta rekordsiffror hade varit en besvikelse. Spelmakarnas framgångar har skapat ett läge där 35 procent årlig tillväxt eller mer är det normala. Situationen är nästan en smula absurd, men samtidigt logisk mot bakgrund av de senaste årens utveckling.

Ökat 1 000 procent

12,3 miljarder kronor är mer än tio gånger så mycket som 2010, det vill säga en ökning med 1 000 procent på fem år.

Strömbäck tror att den kraftiga tillväxten fortsätter framöver.

– Mycket talar för det, det är inte efterfrågan som håller tillbaka utvecklingen och företagen slåss inte om marknadsandelar, tvärtom är spelarnas aptit långt ifrån mättad. Frågorna handlar snarare om hur vi kan fortsätta att skapa spel i världsklass, hur vi behåller spelarnas uppmärksamhet och hur vi förnyar oss.

I Skövde finns 16 bolag som håller på med dataspelsutveckling. Det motsvarar sju procent av hela den svenska marknaden och Skövdebolagen har sammanlagt över 100 anställda. Därmed är man den fjärde största kommunen inom området.

”Lätt att bli fartblind”

Årets Spelutvecklarindex, Dataspelsbranschens sammanställning av svenska utvecklares årsredovisningar, visar att det verkligen är en bransch på frammarsch som Skövde är en viktig del i. 2015 ökade omsättningen med 39 procent till närmare 12,3 miljarder kronor och sysselsättningen ökade med 26 procent till nästan 3700 anställda. Antal företag är uppe i 234 efter en ökning på 10 procent.

– Det är lätt att bli fartblind inför dessa siffror, säger Per Strömbäck, talesperson på Dataspelsbranschen i ett pressmeddelande.

– Allt annat än fortsatta rekordsiffror hade varit en besvikelse. Spelmakarnas framgångar har skapat ett läge där 35 procent årlig tillväxt eller mer är det normala. Situationen är nästan en smula absurd, men samtidigt logisk mot bakgrund av de senaste årens utveckling.

Ökat 1 000 procent

12,3 miljarder kronor är mer än tio gånger så mycket som 2010, det vill säga en ökning med 1 000 procent på fem år.

Strömbäck tror att den kraftiga tillväxten fortsätter framöver.

– Mycket talar för det, det är inte efterfrågan som håller tillbaka utvecklingen och företagen slåss inte om marknadsandelar, tvärtom är spelarnas aptit långt ifrån mättad. Frågorna handlar snarare om hur vi kan fortsätta att skapa spel i världsklass, hur vi behåller spelarnas uppmärksamhet och hur vi förnyar oss.