16 sep 2016 14:09

16 sep 2016 14:09

Hovrätten fastställer dom om utvisning

NYHETER

En utländsk man dömdes till fängelse och utvisning efter en klädstöld i Skövde. Mannen ville att beslutet om utvisning skulle upphävas och överklagade till hovrätten – men där gjordes ingen annan bedömning

En expedit i butiken Hennings i centrala Skövde tyckte att det var något som inte stämde med mannens besök – och när denne gick utlöstes larmet. Expediten följde efter mannen som var på väg in på Commerce och bad honom att följa med tillbaka till butiken, men mannen vägrade. I stället försökte han lämna platsen. Detta lyckades han också med, han sprang mot kyrkan med expediten efter sig, när expediten kom i kapp hamnade mannen på marken och då visade det sig att han hade ett par märkesbyxor innanför byxlinningen. Även ett vittne som stannade till vid tumultet såg byxorna.

Mannen själv hävdade vid rättegången i Skaraborgs tingsrätt att han visserligen varit i butiken, vilket syns på övervakningskamerorna, men att han inte stulit något. Han hade inte ett par byxor från Henning innanför byxlinningen.

Tingsrätten såg inget skäl till att expediten och vittnet skulle ljuga och dömde därför mannen för stölden. Men hänsyn till att han flera gånger tidigare dömts för stölder eller snatterier ansåg tingsrätten att annan påföljd inte kunde komma i fråga. Han dömdes till två månaders fängelse. Eftersom mannen återfallit i brottslighet ansåg tingsrätten att det fann skäl att anta att han skulle begå nya brott om han fick stanna i Sverige – han utvisades därför ur landet efter avtjänat straff.

Men mannen som befarar att han kommer att förföljas eller till och med dödas om han utvisas, och dessutom på grund av en svår sjukdom är i behov av svensk sjukvård, överklagade utvisningen. Men hovrätten såg inga skäl till ändringar utan fastställde tingsrättens dom.

En expedit i butiken Hennings i centrala Skövde tyckte att det var något som inte stämde med mannens besök – och när denne gick utlöstes larmet. Expediten följde efter mannen som var på väg in på Commerce och bad honom att följa med tillbaka till butiken, men mannen vägrade. I stället försökte han lämna platsen. Detta lyckades han också med, han sprang mot kyrkan med expediten efter sig, när expediten kom i kapp hamnade mannen på marken och då visade det sig att han hade ett par märkesbyxor innanför byxlinningen. Även ett vittne som stannade till vid tumultet såg byxorna.

Mannen själv hävdade vid rättegången i Skaraborgs tingsrätt att han visserligen varit i butiken, vilket syns på övervakningskamerorna, men att han inte stulit något. Han hade inte ett par byxor från Henning innanför byxlinningen.

Tingsrätten såg inget skäl till att expediten och vittnet skulle ljuga och dömde därför mannen för stölden. Men hänsyn till att han flera gånger tidigare dömts för stölder eller snatterier ansåg tingsrätten att annan påföljd inte kunde komma i fråga. Han dömdes till två månaders fängelse. Eftersom mannen återfallit i brottslighet ansåg tingsrätten att det fann skäl att anta att han skulle begå nya brott om han fick stanna i Sverige – han utvisades därför ur landet efter avtjänat straff.

Men mannen som befarar att han kommer att förföljas eller till och med dödas om han utvisas, och dessutom på grund av en svår sjukdom är i behov av svensk sjukvård, överklagade utvisningen. Men hovrätten såg inga skäl till ändringar utan fastställde tingsrättens dom.