20 sep 2016 06:00

20 sep 2016 06:00

Tvätten gav allergichock

SKÖVDE: Kommunen vill att den funktionsnedsatta dottern köper egen tvättmaskin efter allergichock

Föräldern Ann-Christine Säll Carlsson är upprörd över Skövde kommuns agerande. Orsaken är att hennes dotter, som bor på ett LSS gruppboende, har fått kraftiga allergireaktioner av tvättmedel som används där. Kommunens råd till henne är att köpa en egen tvättmaskin och installera den på gruppboendet.
– Den enklaste lösningen vore ju om de boende i stället kunde använda allergivänligt tvättmedel utan parfym, säger Ann-Christine Säll Carlsson.

Ann-Christine Säll Carlsson är arg på hur kommunen hanterar frågan om hennes dotters tvättmedelsallergi. Dottern som lider av en funktionsnedsättning håller på att slussas ut till en LSS-gruppbostad, här ska hon på sikt kunna bo mer permanent. Gruppbostaden har fem boende i nuläget och här arbetar personal hela dygnet. I fastigheten finns en tvättstuga med två maskiner som de boende får hjälp med att tvätta sina kläder och övriga textilier i.

Sedan barndomen har dottern en känd allergi mot just parfymerade tvättmedel, och därför har man i hemmet alltid varit noga med valet av tvättmedel. På gruppboendet får alla boende köpa sitt eget tvättmedel och det har skapat allergiproblemen.

– Det var fredagen den 26 augusti som personalen ringde från gruppboendet till mig, berättar Ann-Christine Säll Carlsson, då hade min dotter fått en kraftig allergireaktion och segnat ner i duschen, de kallade på sjuksköterska från kommunen som gav cortisonsalva.

Efter att ha hämtat hem sin dotter från gruppboendet fortsatte problemen och allergin blev än värre.

– Jag hörde en duns från badrummet, då hade hon kollapsat igen och vi körde direkt till jourcentralen. Där sa läkaren att hon fått en kraftig allergichock och att det berodde på tvättmedelsallergi. Dottern var rödflammig över hela kroppen och blev ordinerad allergimedicin. Sedan var hon allmänt påverkad under hela helgen, säger Ann-Christine Säll Carlsson.

Hon tror att problemet är att de parfymerade tvättmedlen stannar kvar i tvättsystemet, och på så vis ger dottern allergi. Men kommunens enda råd till Ann-Christine Säll Carlsson är att själv köpa och installera en tvättmaskin i dotters badrum på gruppboendet.

– Enligt våra direktiv så får man köpa en egen maskin om man inte vill använda den gemensamma tvättstugan, säger enhetschef Anita Claesson.

Men någon tvättmaskin tänker inte Ann-Christine Säll Carlsson köpa, det har hennes dotter inte råd med.

Ann-Christine Säll Carlsson är arg på hur kommunen hanterar frågan om hennes dotters tvättmedelsallergi. Dottern som lider av en funktionsnedsättning håller på att slussas ut till en LSS-gruppbostad, här ska hon på sikt kunna bo mer permanent. Gruppbostaden har fem boende i nuläget och här arbetar personal hela dygnet. I fastigheten finns en tvättstuga med två maskiner som de boende får hjälp med att tvätta sina kläder och övriga textilier i.

Sedan barndomen har dottern en känd allergi mot just parfymerade tvättmedel, och därför har man i hemmet alltid varit noga med valet av tvättmedel. På gruppboendet får alla boende köpa sitt eget tvättmedel och det har skapat allergiproblemen.

– Det var fredagen den 26 augusti som personalen ringde från gruppboendet till mig, berättar Ann-Christine Säll Carlsson, då hade min dotter fått en kraftig allergireaktion och segnat ner i duschen, de kallade på sjuksköterska från kommunen som gav cortisonsalva.

Efter att ha hämtat hem sin dotter från gruppboendet fortsatte problemen och allergin blev än värre.

– Jag hörde en duns från badrummet, då hade hon kollapsat igen och vi körde direkt till jourcentralen. Där sa läkaren att hon fått en kraftig allergichock och att det berodde på tvättmedelsallergi. Dottern var rödflammig över hela kroppen och blev ordinerad allergimedicin. Sedan var hon allmänt påverkad under hela helgen, säger Ann-Christine Säll Carlsson.

Hon tror att problemet är att de parfymerade tvättmedlen stannar kvar i tvättsystemet, och på så vis ger dottern allergi. Men kommunens enda råd till Ann-Christine Säll Carlsson är att själv köpa och installera en tvättmaskin i dotters badrum på gruppboendet.

– Enligt våra direktiv så får man köpa en egen maskin om man inte vill använda den gemensamma tvättstugan, säger enhetschef Anita Claesson.

Men någon tvättmaskin tänker inte Ann-Christine Säll Carlsson köpa, det har hennes dotter inte råd med.