21 sep 2016 06:00

21 sep 2016 06:00

Flyr för livet – på två språk

BARN SLA HAR LÄST: Linus Wennblom

Allt blir säkert bra igen
Kirsten Boie
Jan Birck

En bräcklig eller krossad vapenvila, en flyktingkonferens som inte ger något. De syriska barnens Medelhavsvistelse är helt annorlunda än de svenska barnens. Allt blir säkert bra igen är berättelsen om när Rahaf och Hassan lämnar det bombade Homs för en livsfarlig resa norrut med sin familj.

Att skriva att böcker är viktiga är en sliten klyscha i kulturvärlden. Men här stämmer det fullt ut. Jag tror inte helvetet i Syrien och flyktingkrisen kan förklaras bättre för barnen. De gripande illustrationerna visar paniken, desperationen och hoppet. Mina ungar låg blickstilla och tysta i en halvtimme när vi läste. Man kan läsa boken på antingen svenska eller arabiska. I slutet finns det också en parlör som väcker nyfikenhet och man kan lära sig enklare fraser på arabiska tillsammans med sina barn. Urid azihab liltolit!

En bräcklig eller krossad vapenvila, en flyktingkonferens som inte ger något. De syriska barnens Medelhavsvistelse är helt annorlunda än de svenska barnens. Allt blir säkert bra igen är berättelsen om när Rahaf och Hassan lämnar det bombade Homs för en livsfarlig resa norrut med sin familj.

Att skriva att böcker är viktiga är en sliten klyscha i kulturvärlden. Men här stämmer det fullt ut. Jag tror inte helvetet i Syrien och flyktingkrisen kan förklaras bättre för barnen. De gripande illustrationerna visar paniken, desperationen och hoppet. Mina ungar låg blickstilla och tysta i en halvtimme när vi läste. Man kan läsa boken på antingen svenska eller arabiska. I slutet finns det också en parlör som väcker nyfikenhet och man kan lära sig enklare fraser på arabiska tillsammans med sina barn. Urid azihab liltolit!