21 sep 2016 14:53

21 sep 2016 16:04

Ingela lider fortfarande

SKARABORG: Ingela en av 37 med allvarlig vårdskada efter Ilizarovbehandling

Ingela Helén från Skövde opererades med Ilizarovmetoden 2010, har fått göra ytterligare 20 operationer men är inte återställd.
– Jag har jobbat fem månader den senaste sex åren, suckar Ingela.

I november 2010 halkade Ingela i trappan när hon var på väg till jobbet som tandsköterska.

Vad- och skenben bröts på vänster ben. Efter ambulansfärd till akuten på Skas i Skövde, blev det någon dag senare operation. Hon pratade med läkaren men någon annan metod än Ilizarovmetoden diskuterades inte.

– De sade att det var en bra behandlingsmetod, jag skulle slippa gips och kunde stödja på foten direkt. Jag hade förtroende för läkaren och gjorde som han sa, men det har jag ångrat många gånger.

Otymplig ställning

Knappt sex år senare träffar vi Ingela i hennes lägenhet. Hon sitter i en bekväm fåtölj men har en stor och otymplig ställning på vänster ben. Den är en effekt av den senaste operationen, som utfördes i mars i år, då benet förlängdes. Ingreppet gjordes i Göteborg dit Ingela hade skickats av Skas för en så kallad andra bedömning (second opinion).

– Benet sågades upp på tre ställen, och nu bildas det nytt ben mellan ytorna. Men efter det går det inte att göra mer.

Hennes ärende är ett av de 49 fall, som behandlats med Ilizarovsmetoden, som skickats in till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Fallet är ett av 37 som den externe utredaren Olle Svensson bedömde handla om en allvarlig vårdskada.

– Det är jättebra att det händer något. Det ska inte bara vi patienter som ska lida. Vad som händer hos Ivo hjälper inte mig, men säkert andra patienter, säger Ingela.

Mesta gått snett

Hon säger att det mesta gått snett. Ingreppet fick göras om några gånger, hon drabbades av MSRA-bakterier. Hon har ätit massor av antibiotika och smärtstillande under årens lopp. Hon har drabbats av flera andra motgångar. Bland annat var benet snett när den inledande behandlingen var klar.

– Då fick det sågas upp.

I dagsläget har hon ingen känsel mellan tån och upp till strax under knäet på det skadade benet. Ingela kan inte röra på fotleden och benet är några centimeter kortare än det hela. Inne i lägenheten klarar hon sig utan kryckor, men utomhus är de ett måste.

– Jag kommer att få leva med det här.

Fick rätt

Ingela anmälde skadan till patientförsäkringen (Löf) 2011 och fick rätt.

– Så mycket var galet, men de godkände min anmälan.

Hon är kritisk mot mycket i Skas hantering.

– Man litar blint på en läkare, men jag togs inte på allvar. Samtidigt ville jag inte prata med någon annan, då hade jag känt att jag kört över läkaren.

Ingela Halén har även kopplat in en advokat.

– Jag vet inte vad det kan ge, men jag vill att det ska bli rätt.

I november 2010 halkade Ingela i trappan när hon var på väg till jobbet som tandsköterska.

Vad- och skenben bröts på vänster ben. Efter ambulansfärd till akuten på Skas i Skövde, blev det någon dag senare operation. Hon pratade med läkaren men någon annan metod än Ilizarovmetoden diskuterades inte.

– De sade att det var en bra behandlingsmetod, jag skulle slippa gips och kunde stödja på foten direkt. Jag hade förtroende för läkaren och gjorde som han sa, men det har jag ångrat många gånger.

Otymplig ställning

Knappt sex år senare träffar vi Ingela i hennes lägenhet. Hon sitter i en bekväm fåtölj men har en stor och otymplig ställning på vänster ben. Den är en effekt av den senaste operationen, som utfördes i mars i år, då benet förlängdes. Ingreppet gjordes i Göteborg dit Ingela hade skickats av Skas för en så kallad andra bedömning (second opinion).

– Benet sågades upp på tre ställen, och nu bildas det nytt ben mellan ytorna. Men efter det går det inte att göra mer.

Hennes ärende är ett av de 49 fall, som behandlats med Ilizarovsmetoden, som skickats in till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Fallet är ett av 37 som den externe utredaren Olle Svensson bedömde handla om en allvarlig vårdskada.

– Det är jättebra att det händer något. Det ska inte bara vi patienter som ska lida. Vad som händer hos Ivo hjälper inte mig, men säkert andra patienter, säger Ingela.

Mesta gått snett

Hon säger att det mesta gått snett. Ingreppet fick göras om några gånger, hon drabbades av MSRA-bakterier. Hon har ätit massor av antibiotika och smärtstillande under årens lopp. Hon har drabbats av flera andra motgångar. Bland annat var benet snett när den inledande behandlingen var klar.

– Då fick det sågas upp.

I dagsläget har hon ingen känsel mellan tån och upp till strax under knäet på det skadade benet. Ingela kan inte röra på fotleden och benet är några centimeter kortare än det hela. Inne i lägenheten klarar hon sig utan kryckor, men utomhus är de ett måste.

– Jag kommer att få leva med det här.

Fick rätt

Ingela anmälde skadan till patientförsäkringen (Löf) 2011 och fick rätt.

– Så mycket var galet, men de godkände min anmälan.

Hon är kritisk mot mycket i Skas hantering.

– Man litar blint på en läkare, men jag togs inte på allvar. Samtidigt ville jag inte prata med någon annan, då hade jag känt att jag kört över läkaren.

Ingela Halén har även kopplat in en advokat.

– Jag vet inte vad det kan ge, men jag vill att det ska bli rätt.