21 sep 2016 16:38

21 sep 2016 16:46

Repövning för stridsvagnssoldater

SKÖVDE

2007 muckade Ludvig Olsson från värnplikten som stridsvagnsförare på P4. I måndags drog han på sig grönkläderna igen för repetitionsutbildning på Skövde övningsfält.
– Det känns bra, man kommer i håg mycket mer än vad man tror, säger 29-åringen.

Totalt 55 soldater genomför denna vecka en sex dagar lång repövning vid Skaraborgs regemente, P4.

Förra året genomfördes en repövning med 120 pansarskyttesoldater vid Kråks skjutfält i Karlsborg. Denna gången är det i första hand stridsvagnsbesättningar med förare, skyttar, vagnschefer, laddare samt mekaniker som övar på Skövde övningsfält.

– Vi kör en utbildning i år men nästa år det tre inplanerade. Det hänger samman med att vi återigen har rätt att kalla in soldater för tjänstgöring till repetitionsutbildningar, det förändrade säkerhetsläget i vår omvärld givetvis och att försvarsmakten vill stärka förandens förmåga, säger Joakim Elovsson, informatör vid Skaraborgs regemente.

Sista kullen

Ludvig Olsson och Jakob Werner, båda från Göteborg, fick båda besked i april om att det var dags att dra på sig uniformen igen. Jakob tillhörde den sista kullen av värnpliktiga från 2009-2010, medan Ludvig har varit utanför den militära verksamheten i tio år sedan han muckade från P4 2007.

– Det kom lite överraskande att man skulle rycka in igen, men nu när man väl är här känns det både roligt och nyttigt att gå igenom allt igen. Dessutom är vi ett stort gäng som hängde ihop under värnplikten som nu fått chansen att träffas igen, vilket är kul, säger Olsson.

Jakob Werner har förståelse för att försvarsmakten beordrar in soldater på nytt.

– Med tanke på hur omvärlden ser ut är det inte särskilt förvånande. Jag trodde man kanske skulle behöva lite tid på sig för att komma in i det igen, med tanke på att det är ganska avancerade system så vi arbetar med, men det har fungerat över förväntan.

De första dagarna har stridsvagnsförarna tränat för sig medan vagnschefer, skyttar och laddare har arbetat i simulatormiljöer. I slutet av veckan kommer besättningarna öva mer tillsammans igen.

– Vi startat med grunderna för varje befattning men har sedan lagt till bit för bit så att vi slutet i veckan kan öva med fulla stridsvagnsbesättningar. Det har sett bra ut så här långt, muskelminnet gör att det går lätt att snabbt komma i gång, säger Marcus Sandqvist, löjtnant vid Wartofta stridsvagnskompani.

Totalt 55 soldater genomför denna vecka en sex dagar lång repövning vid Skaraborgs regemente, P4.

Förra året genomfördes en repövning med 120 pansarskyttesoldater vid Kråks skjutfält i Karlsborg. Denna gången är det i första hand stridsvagnsbesättningar med förare, skyttar, vagnschefer, laddare samt mekaniker som övar på Skövde övningsfält.

– Vi kör en utbildning i år men nästa år det tre inplanerade. Det hänger samman med att vi återigen har rätt att kalla in soldater för tjänstgöring till repetitionsutbildningar, det förändrade säkerhetsläget i vår omvärld givetvis och att försvarsmakten vill stärka förandens förmåga, säger Joakim Elovsson, informatör vid Skaraborgs regemente.

Sista kullen

Ludvig Olsson och Jakob Werner, båda från Göteborg, fick båda besked i april om att det var dags att dra på sig uniformen igen. Jakob tillhörde den sista kullen av värnpliktiga från 2009-2010, medan Ludvig har varit utanför den militära verksamheten i tio år sedan han muckade från P4 2007.

– Det kom lite överraskande att man skulle rycka in igen, men nu när man väl är här känns det både roligt och nyttigt att gå igenom allt igen. Dessutom är vi ett stort gäng som hängde ihop under värnplikten som nu fått chansen att träffas igen, vilket är kul, säger Olsson.

Jakob Werner har förståelse för att försvarsmakten beordrar in soldater på nytt.

– Med tanke på hur omvärlden ser ut är det inte särskilt förvånande. Jag trodde man kanske skulle behöva lite tid på sig för att komma in i det igen, med tanke på att det är ganska avancerade system så vi arbetar med, men det har fungerat över förväntan.

De första dagarna har stridsvagnsförarna tränat för sig medan vagnschefer, skyttar och laddare har arbetat i simulatormiljöer. I slutet av veckan kommer besättningarna öva mer tillsammans igen.

– Vi startat med grunderna för varje befattning men har sedan lagt till bit för bit så att vi slutet i veckan kan öva med fulla stridsvagnsbesättningar. Det har sett bra ut så här långt, muskelminnet gör att det går lätt att snabbt komma i gång, säger Marcus Sandqvist, löjtnant vid Wartofta stridsvagnskompani.