23 sep 2016 09:44

23 sep 2016 09:44

Misstänktes för allvarligt brott

NYHETER: Skövdebo kräver statlig ersättning

Skövdebon misstänktes för grovt sexuellt övergrepp mot barn, men han åtalades aldrig. Nu kräver han ersättning av staten för de två veckor som han var frihetsberövad.

Det var i november förra året som Skövdebon greps och anhölls misstänkt för tio fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn. Enligt åklagaren skulle övergreppen mot barnet ha skett i Skövde kommun under några månader 2014. Ärendet skulle ha kommit till polis och åklagares kännedom genom andra myndigheter.

Mannen häktades av tingsrätten. Två veckor senare hävdes häktningsbeslutet av åklagaren och mannen försattes på fri fot.

Då sade åklagaren till SLA att misstankarna mot mannen kvarstod och att förundersökningen fortsatte. Skälet till att häktningsbeslutet hävdes var enligt åklagaren att efter att vissa planerade utredningsåtgärder hade genomförts behövde han inte längre vara häktad. Åklagaren sade också att även om förundersökningen fortsatte så var det för tidigt att säga hur ärendet slutar om det blir åtal eller inte.

Och något åtal blev det inte. Nu kräver mannen, som hela tiden nekat till brottet, ersättning av staten för den tid på sammanlagt 15 dagar som han var frihetsberövad i ärendet, först som anhållen och sedan som häktad.

Mannen säger i skrivelsen till Justitiekanslern att han inte yrkar ersättning enligt praxis. Eftersom misstanken om brott var extra allvarlig yrkar han på 30 000 kronor i ersättning.

Det var i november förra året som Skövdebon greps och anhölls misstänkt för tio fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn. Enligt åklagaren skulle övergreppen mot barnet ha skett i Skövde kommun under några månader 2014. Ärendet skulle ha kommit till polis och åklagares kännedom genom andra myndigheter.

Mannen häktades av tingsrätten. Två veckor senare hävdes häktningsbeslutet av åklagaren och mannen försattes på fri fot.

Då sade åklagaren till SLA att misstankarna mot mannen kvarstod och att förundersökningen fortsatte. Skälet till att häktningsbeslutet hävdes var enligt åklagaren att efter att vissa planerade utredningsåtgärder hade genomförts behövde han inte längre vara häktad. Åklagaren sade också att även om förundersökningen fortsatte så var det för tidigt att säga hur ärendet slutar om det blir åtal eller inte.

Och något åtal blev det inte. Nu kräver mannen, som hela tiden nekat till brottet, ersättning av staten för den tid på sammanlagt 15 dagar som han var frihetsberövad i ärendet, först som anhållen och sedan som häktad.

Mannen säger i skrivelsen till Justitiekanslern att han inte yrkar ersättning enligt praxis. Eftersom misstanken om brott var extra allvarlig yrkar han på 30 000 kronor i ersättning.