26 sep 2016 20:11

26 sep 2016 21:19

Flytten kostar kommunen 35 miljoner

SKÖVDE: Fullmäktige godkände dyr markaffär

(UPPDATERAD 21.18) Kommunfullmäktige sa som väntat ja till det avtal som öppnar för en flytt av fördelningsstationen på Badhusgatan.
Prislappen väntas totalt landa på mellan 35 och 40 miljoner kronor.

Mycket pengar, men viktigt för framtiden konstaterade kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson (M).

– Vi gör det för att frigöra mark i centralt läge. Vi står för kostnaderna för själva flytten, men tar vi inte det beslutet utan att Vattenfall ställer dit en ny transformator kan det ta 50 år innan vi får frågan igen, sa Jonsson.

Avtalet innebär att kommunen står för Vattenfalls merkostnader (26 miljoner) när stationen flyttas till en plats vid Ekängsvägen/Vadsboleden. Nya ledningar för Skövde Nät beräknas kosta 7 miljoner kronor och markbytesaffären med Vattenfall kostar kommunen 4,5 miljoner kronor.

Öppnar för expansion

Prislappen för själva fastigheten (Motorn 1) är satt till 5 miljoner kronor. Den beräknas ge plats för 150 nya små lägenheter, men köpet öppnar upp hela områden för en expansion som inte varit möjlig utan avtalet menade Katarina Jonsson.

Inget parti motsatte sig affären.

I tidsplanen är målet att flytten ska vara klar till december 2021.

Odramatiskt möte

Höstens första kommunfullmäktige blev ett mycket odramatiskt sammanträde. Tre motioner från Vänsterpartiet avslogs eller ansågs besvarade. Gabryjel Blom förslag om enbart vegetarisk kost minst en dag i veckan var den enda som väckte debatt. Moderate ordföranden i servicenämnden – Torbjörn Bergman – menade att ingen vill bli tvingad till att äta viss mat.

– Vänsterpartiet har fel fokus, sa Bergman och pekade på att kommunens måltidspolicy redan säger att vegetariska alternativ ska erbjudas varje dag.

Gabryjel Blom replikerade:

– Det är fel att påstå att vi ska tvinga på någon en viss typ av match. En dag i veckan vill vi erbjuda vi mat som är kött, fisk och fågelfri och det är främst av miljöskäl. Det handlar inte om tvång utan om att vidga valfriheten.

Motionen avslogs.

Mycket pengar, men viktigt för framtiden konstaterade kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson (M).

– Vi gör det för att frigöra mark i centralt läge. Vi står för kostnaderna för själva flytten, men tar vi inte det beslutet utan att Vattenfall ställer dit en ny transformator kan det ta 50 år innan vi får frågan igen, sa Jonsson.

Avtalet innebär att kommunen står för Vattenfalls merkostnader (26 miljoner) när stationen flyttas till en plats vid Ekängsvägen/Vadsboleden. Nya ledningar för Skövde Nät beräknas kosta 7 miljoner kronor och markbytesaffären med Vattenfall kostar kommunen 4,5 miljoner kronor.

Öppnar för expansion

Prislappen för själva fastigheten (Motorn 1) är satt till 5 miljoner kronor. Den beräknas ge plats för 150 nya små lägenheter, men köpet öppnar upp hela områden för en expansion som inte varit möjlig utan avtalet menade Katarina Jonsson.

Inget parti motsatte sig affären.

I tidsplanen är målet att flytten ska vara klar till december 2021.

Odramatiskt möte

Höstens första kommunfullmäktige blev ett mycket odramatiskt sammanträde. Tre motioner från Vänsterpartiet avslogs eller ansågs besvarade. Gabryjel Blom förslag om enbart vegetarisk kost minst en dag i veckan var den enda som väckte debatt. Moderate ordföranden i servicenämnden – Torbjörn Bergman – menade att ingen vill bli tvingad till att äta viss mat.

– Vänsterpartiet har fel fokus, sa Bergman och pekade på att kommunens måltidspolicy redan säger att vegetariska alternativ ska erbjudas varje dag.

Gabryjel Blom replikerade:

– Det är fel att påstå att vi ska tvinga på någon en viss typ av match. En dag i veckan vill vi erbjuda vi mat som är kött, fisk och fågelfri och det är främst av miljöskäl. Det handlar inte om tvång utan om att vidga valfriheten.

Motionen avslogs.