28 sep 2016 06:00

28 sep 2016 06:00

Bokprat i ny poddradio

SKÖVDE: "En naturlig förlängning av det vi alltid gjort"

Skövde stadsbibliotek har börjat sända poddradio. Det blir boktips och litteratursnack i Bokpendlarna.
– Väldigt kul att biblioteket kan nå ut i en ny form, säger bibliotekarien och initiativtagaren Lena Wellman.

Lena Wellman är intresserad av ny teknik och när hon började lyssna på poddradio för två år sedan tyckte hon att det var ett bra format. Så föddes idén att göra poddradio på Skövde stadsbibliotek.

– Det ligger i tiden, podd växer mer och mer. Folk väljer numera när man vill lyssna, när man vill se på tv, man är inte tablåstyrd längre. Jag tycker att podd passar bra i Skövde där så många bor på landsbygden. Det är en del av vårt uppsökande arbete för att nå andra grupper än de som alltid har tillgång till biblioteket, säger Lena Wellman som bara hittat tre andra bibliotek (Halmstad, Karlstad och Stockholm) som har poddradio i Sverige.

Kärntrupp på fyra personer

Kärntruppen för poddradion består av Lena Wellman, Towe Larsson, Yvonne Eriksen och Magnus Rosén. Fler kollegor från biblioteket kommer att gästa programmen.

Lena Wellman gillar att det är enkelt att göra poddradio. Första avsnittet spelade hon in på sin smartphone. Nu har en inspelningsbar mikrofon köpts in för att man ska kunna sitta vid ett bord och prata.

– Programmen ska vara mellan 10-20 minuter långa. Min tanke är att man ska kunna lyssna när man pendlar.

Planen att det ska komma ett nytt program en gång i månaden, med uppehåll under sommaren.

– Jag hoppas att vi kan ha i sommar också, men vi sätter en låg ambitionsnivå från början, säger Lena Wellman som även har tankar på att ha med folk utifrån i programmen liksom intervjuer med författare som är på besök.

Hur var det att spela in?

– Roligare, lättare än jag hade trott. Johan (Fransson, IT-bibliotekarie) sköter tekniken och gör det svåra enligt mig. Som bibliotekarie läser, bedömer och recenserar man böcker och har boksamtal med kollegor och låntagare. Så egentligen är det här en naturlig förlängning av det vi alltid gjort.

Länken till Bokpendlarna kan man hitta på Skövde stadsbiblioteks hemsida.

Lena Wellman är intresserad av ny teknik och när hon började lyssna på poddradio för två år sedan tyckte hon att det var ett bra format. Så föddes idén att göra poddradio på Skövde stadsbibliotek.

– Det ligger i tiden, podd växer mer och mer. Folk väljer numera när man vill lyssna, när man vill se på tv, man är inte tablåstyrd längre. Jag tycker att podd passar bra i Skövde där så många bor på landsbygden. Det är en del av vårt uppsökande arbete för att nå andra grupper än de som alltid har tillgång till biblioteket, säger Lena Wellman som bara hittat tre andra bibliotek (Halmstad, Karlstad och Stockholm) som har poddradio i Sverige.

Kärntrupp på fyra personer

Kärntruppen för poddradion består av Lena Wellman, Towe Larsson, Yvonne Eriksen och Magnus Rosén. Fler kollegor från biblioteket kommer att gästa programmen.

Lena Wellman gillar att det är enkelt att göra poddradio. Första avsnittet spelade hon in på sin smartphone. Nu har en inspelningsbar mikrofon köpts in för att man ska kunna sitta vid ett bord och prata.

– Programmen ska vara mellan 10-20 minuter långa. Min tanke är att man ska kunna lyssna när man pendlar.

Planen att det ska komma ett nytt program en gång i månaden, med uppehåll under sommaren.

– Jag hoppas att vi kan ha i sommar också, men vi sätter en låg ambitionsnivå från början, säger Lena Wellman som även har tankar på att ha med folk utifrån i programmen liksom intervjuer med författare som är på besök.

Hur var det att spela in?

– Roligare, lättare än jag hade trott. Johan (Fransson, IT-bibliotekarie) sköter tekniken och gör det svåra enligt mig. Som bibliotekarie läser, bedömer och recenserar man böcker och har boksamtal med kollegor och låntagare. Så egentligen är det här en naturlig förlängning av det vi alltid gjort.

Länken till Bokpendlarna kan man hitta på Skövde stadsbiblioteks hemsida.