28 sep 2016 11:50

28 sep 2016 14:20

Gillar att kunna påverka

SKÖVDE: Västerhöjdselever till minnesdag på Lampedusa

Tre Västerhöjdselever åker till Lampedusa för att vara med på en minnesdag för omkomna migranter. Med sig har de en personlig flyktingvideo.
– Vi ville inte prata om de drabbade, vi ville att de skulle vara delaktiga, höja sin röst och berätta hur det ligger till, säger eleven Elif Can.

Västerhöjd i Skövde har som enda skola i Sverige blivit inbjuden att åka till minnesdagen på ön Lampedusa i Italien. Där fattade en båt med migranter eld den tredje oktober 2013 och 368 dog. Italienska departementet har tagit initiativ till Europe begins at Lampedusa vars syfte är att involvera italienska och europeiska elever, med särskilt fokus på migration och rättigheter för migranter.

– Det kom en förfrågan i maj från specialpedagogiska myndigheten om vi kunde tänka oss att ansöka och vara med i det här projektet, berättar Marie-Louise Brage, rektor för samhälls- och humanistprogrammen på Västerhöjd som har en internationell profil.

– Det var perfekt att ha i kursen om etnicitet och kulturmöten, säger läraren Malin Hoffman.

70 andra skolor i Europa är med och alla skolor jobbar med migration utifrån ett eget tema som presenteras. Västerhöjd har identitet, tillhörighet och främlingskap. Människor som kommit till Sverige har intervjuats och eleverna har även gjort en personlig film med en tjej som flytt.

– Detta är vår chans att få människor i Europa och framför allt i Sverige att förstå att det handlar om människor, det är vårt mål, säger eleven Vilma Holmgren.

– Det är en ära att få åka, säger Elif Can och berättar att de alla tre är engagerade i ämnet.

– Det är häftigt att få göra sådant man vill göra på sin fritid i skolan, säger Elin Lundh.

När de är tillbaka i Skövde kommer de att berätta om sina upplevelser.

– Resan kommer att förändra oss som personer. Det kommer vara ett starkt ämne att prata om. men äntligen kan vi vara med och påverka, säger Elif Can.

Västerhöjd i Skövde har som enda skola i Sverige blivit inbjuden att åka till minnesdagen på ön Lampedusa i Italien. Där fattade en båt med migranter eld den tredje oktober 2013 och 368 dog. Italienska departementet har tagit initiativ till Europe begins at Lampedusa vars syfte är att involvera italienska och europeiska elever, med särskilt fokus på migration och rättigheter för migranter.

– Det kom en förfrågan i maj från specialpedagogiska myndigheten om vi kunde tänka oss att ansöka och vara med i det här projektet, berättar Marie-Louise Brage, rektor för samhälls- och humanistprogrammen på Västerhöjd som har en internationell profil.

– Det var perfekt att ha i kursen om etnicitet och kulturmöten, säger läraren Malin Hoffman.

70 andra skolor i Europa är med och alla skolor jobbar med migration utifrån ett eget tema som presenteras. Västerhöjd har identitet, tillhörighet och främlingskap. Människor som kommit till Sverige har intervjuats och eleverna har även gjort en personlig film med en tjej som flytt.

– Detta är vår chans att få människor i Europa och framför allt i Sverige att förstå att det handlar om människor, det är vårt mål, säger eleven Vilma Holmgren.

– Det är en ära att få åka, säger Elif Can och berättar att de alla tre är engagerade i ämnet.

– Det är häftigt att få göra sådant man vill göra på sin fritid i skolan, säger Elin Lundh.

När de är tillbaka i Skövde kommer de att berätta om sina upplevelser.

– Resan kommer att förändra oss som personer. Det kommer vara ett starkt ämne att prata om. men äntligen kan vi vara med och påverka, säger Elif Can.