03 okt 2016 20:59

03 okt 2016 21:02

Alfons Åberg hälsar på

SKÖVDE: Folkkär sagofigur visas på biblioteket i Södra Ryd med utställningen Alfons sagovärld

C/o Biblioteket i Södra Ryd är den nya men tillfälliga adressen för Alfons Åberg. Under en månad kan man besöka utställningen med namnet Alfons sagovärld och titta närmare på miljöer från de populära böckerna. Här finns både helikoptern, Alfons rum och glasskiosken – samt givetvis mängder av Alfons Åberg böcker att läsa.

För de flesta barn är Alfons Åberg en både välkänd och älskad sagofigur, men även för många vuxna som fått läsa ur någon av de många böckerna som en godnattsaga för sina barn. Eller så har de själva fått en Alfons bok läst för sig, den allra första boken kom ut redan 1972. Den hade också den passande titeln God natt, Alfons Åberg.

Sagovärld

På biblioteket i Södra Ryd kan man nu bokstavligen gå in i den lille sagokillens värld, utställningen heter Alfons sagovärld och här finns miljöer ur böckerna uppbyggda. I Alfons rum finns soffor, böcker och Alfons själv i form av en stor docka. På helikoptern av trä får man klättra upp, och vid glasskiosken kan barnen turas om att leka kiosk, i köket kan man servera en fejkad macka.

– Jag älskar böckerna om Alfons Åberg, säger Emilia Touma, han är kul och snäll och så hittar han på så roliga saker.

Hon och många andra barn passade på att komma till invigningen av utställningen under måndagen. Tack vare pengar från ett barn- och ungdomsprojekt i Skövde kommun fanns möjligheten att satsa på Alfons utställningen.

– Förutom de fyra stationerna i utställningen så har vi även en teckningstävling och en tipspromenad, berättar bibliotekarie J– Förutom de fyra stationerna i utställningen så har vi även en teckningstävling och en tipspromenad, berättar bibliotekarie Johanna Müntzing. Han är en bra figur som många känner till och så är böckerna översatta till många språk.

30 språk

De populära böckerna är också flitigt lästa på andra språk, om Gunilla Bergströms folkkära figur Alfons kan man läsa på ett 30-tal olika språk som böckerna översatts till.

Utställningen pågår till i början av november.

För de flesta barn är Alfons Åberg en både välkänd och älskad sagofigur, men även för många vuxna som fått läsa ur någon av de många böckerna som en godnattsaga för sina barn. Eller så har de själva fått en Alfons bok läst för sig, den allra första boken kom ut redan 1972. Den hade också den passande titeln God natt, Alfons Åberg.

Sagovärld

På biblioteket i Södra Ryd kan man nu bokstavligen gå in i den lille sagokillens värld, utställningen heter Alfons sagovärld och här finns miljöer ur böckerna uppbyggda. I Alfons rum finns soffor, böcker och Alfons själv i form av en stor docka. På helikoptern av trä får man klättra upp, och vid glasskiosken kan barnen turas om att leka kiosk, i köket kan man servera en fejkad macka.

– Jag älskar böckerna om Alfons Åberg, säger Emilia Touma, han är kul och snäll och så hittar han på så roliga saker.

Hon och många andra barn passade på att komma till invigningen av utställningen under måndagen. Tack vare pengar från ett barn- och ungdomsprojekt i Skövde kommun fanns möjligheten att satsa på Alfons utställningen.

– Förutom de fyra stationerna i utställningen så har vi även en teckningstävling och en tipspromenad, berättar bibliotekarie J– Förutom de fyra stationerna i utställningen så har vi även en teckningstävling och en tipspromenad, berättar bibliotekarie Johanna Müntzing. Han är en bra figur som många känner till och så är böckerna översatta till många språk.

30 språk

De populära böckerna är också flitigt lästa på andra språk, om Gunilla Bergströms folkkära figur Alfons kan man läsa på ett 30-tal olika språk som böckerna översatts till.

Utställningen pågår till i början av november.