03 okt 2016 09:03

03 okt 2016 09:05

Skövde bättre som skolkommun

NYHETER: Lärarförbundets årliga rankning

Skövde har förbättrat sin placering på Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun. Kommunen kommer på plats 71 vilket är en klar förbättring jämfört med förra året. Men bäst i Västra Götaland är Mariestad.

Förra året kom Skövde kommun på plats 103, därmed är årets placering – 71 – en klar förbättring. Mariestad som toppar listan för Västra Götaland tog också ett rejält kliv uppåt, från förra årets 38:e plats till årets 8:e. Karlsborg hamnar som nummer 3 på Västra Götalandslistan. Bäst i hela Sverige är skånska Vellinge, etta i år och även förra året.

För femtonde året presenterar Lärarförbundet sin rankning. Enligt Lärarförbundet sätter den fokus på kommunernas viktiga roll som huvudmän för skolan. Man utser Sveriges bästa skolkommuner för att uppmuntra kommuner som ger sina elever, lärare och skolledare goda förutsättningar. Förhoppningen är att Bästa skolkommun ska inspirera kommuner att satsa på dem som skapar den goda skolan – elever, lärare och skolledare.

Enligt Lärarförbundet är Bästa skolkommun den mest heltäckande jämförelsen mellan kommunernas utbildningsverksamhet och baseras på 13 kriterier, bland annat lärarlöner, lärartäthet, resurser till undervisningen och elevresultat. I år presenteras rankningen i ljuset av en skriande lärarbrist och debatter om lärarnas löner. Många kommuner har också gjort stora förändringar i sitt skolväsende för att ta emot många nyanlända elever det senaste året.

– Bra och engagerade lärare är det viktigaste för att höja elevernas kunskaper, oavsett vilken bakgrund eleven har. Därför är fler lärare och bättre löne- och arbetsvillkor för lärarna helt nödvändigt för att utveckla skolan. Här måste både regering och huvudmän se till att de pengar som kommunerna nu får för att förbättra skolan används på rätt sätt och inte försvinner till annat, Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand, i ett pressmeddelande.

Förra året kom Skövde kommun på plats 103, därmed är årets placering – 71 – en klar förbättring. Mariestad som toppar listan för Västra Götaland tog också ett rejält kliv uppåt, från förra årets 38:e plats till årets 8:e. Karlsborg hamnar som nummer 3 på Västra Götalandslistan. Bäst i hela Sverige är skånska Vellinge, etta i år och även förra året.

För femtonde året presenterar Lärarförbundet sin rankning. Enligt Lärarförbundet sätter den fokus på kommunernas viktiga roll som huvudmän för skolan. Man utser Sveriges bästa skolkommuner för att uppmuntra kommuner som ger sina elever, lärare och skolledare goda förutsättningar. Förhoppningen är att Bästa skolkommun ska inspirera kommuner att satsa på dem som skapar den goda skolan – elever, lärare och skolledare.

Enligt Lärarförbundet är Bästa skolkommun den mest heltäckande jämförelsen mellan kommunernas utbildningsverksamhet och baseras på 13 kriterier, bland annat lärarlöner, lärartäthet, resurser till undervisningen och elevresultat. I år presenteras rankningen i ljuset av en skriande lärarbrist och debatter om lärarnas löner. Många kommuner har också gjort stora förändringar i sitt skolväsende för att ta emot många nyanlända elever det senaste året.

– Bra och engagerade lärare är det viktigaste för att höja elevernas kunskaper, oavsett vilken bakgrund eleven har. Därför är fler lärare och bättre löne- och arbetsvillkor för lärarna helt nödvändigt för att utveckla skolan. Här måste både regering och huvudmän se till att de pengar som kommunerna nu får för att förbättra skolan används på rätt sätt och inte försvinner till annat, Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand, i ett pressmeddelande.