04 okt 2016 20:55

04 okt 2016 20:55

Unga ger betongen färg i Ryd

SKÖVDE: Nu kommer färgen till betongmuren när Sätt färg på Ryd startade

Den gråa och trista betongväggen vid konstgräsplanen vid Rydskolan får nu ett färgglatt utseende. Utrustade med 350 färgburkar gick Rydsungdomar loss på den ledsamma väggen när projektet Sätt färg på Ryd startade.

Sätt färg på Ryd kallas projektet som startade i augusti under ledning av konstnären Alexander Kurlandsky. Med hjälp av statliga pengar för integrationsprojekt så har han och två kollegor haft den konstnärliga överblicken och hållit workshops i Södra Ryd. Där har biblioteket varit samlingsplatsen för Alexander och de ungdomar som ville bidra med olika motivförslag för att lyfta den betongtrista väggen.

Förslagen då skiftade med all ifrån höghusmotiv till regnbågar och blommor. Muren som ska få ett nytt färggrant utseende ligger vid konstgräsplanen invid Rydskolan.

350 färgburkar

Under tisdagen var det dags att börja måla. Alexander Kurlandsky hade med sig 350 sprayburkar med färg och en byggställning fanns på plats för att man ska kunna måla på den höga delen av muren.

– Det är ett 60-tal ungdomar som varit engagerade nu, berättar Karin Holm, områdesutvecklare för Södra Ryd. De har haft olika skisser och idéer till motiv, men det blir lättare att se när de målar på plats och en flera spontanmålar ett motiv, säger hon.

De flesta som målar har fått dra på sig vita skyddsoveraller och snart växer en mängd bilder fram på den grå väggen. Några ska göra en bild med texten kärlek och respekt, intill funderar några yngre gatukonstnärer på hur de ska få till sina motiv. Det ska bli fingrar som visar peace-tecknet och en logotype för ett känt sportfabrikat. Alexander Kurlandsky får rycka in med lite tips och råd.

– Berätta för mig om motivet, ska ni ha rosa bottenfärg och motivet i svart färg, undrar han. Håll inte färgburken för nära när ni sprayar för då rinner färgen.

Sätt färg på Ryd kallas projektet som startade i augusti under ledning av konstnären Alexander Kurlandsky. Med hjälp av statliga pengar för integrationsprojekt så har han och två kollegor haft den konstnärliga överblicken och hållit workshops i Södra Ryd. Där har biblioteket varit samlingsplatsen för Alexander och de ungdomar som ville bidra med olika motivförslag för att lyfta den betongtrista väggen.

Förslagen då skiftade med all ifrån höghusmotiv till regnbågar och blommor. Muren som ska få ett nytt färggrant utseende ligger vid konstgräsplanen invid Rydskolan.

350 färgburkar

Under tisdagen var det dags att börja måla. Alexander Kurlandsky hade med sig 350 sprayburkar med färg och en byggställning fanns på plats för att man ska kunna måla på den höga delen av muren.

– Det är ett 60-tal ungdomar som varit engagerade nu, berättar Karin Holm, områdesutvecklare för Södra Ryd. De har haft olika skisser och idéer till motiv, men det blir lättare att se när de målar på plats och en flera spontanmålar ett motiv, säger hon.

De flesta som målar har fått dra på sig vita skyddsoveraller och snart växer en mängd bilder fram på den grå väggen. Några ska göra en bild med texten kärlek och respekt, intill funderar några yngre gatukonstnärer på hur de ska få till sina motiv. Det ska bli fingrar som visar peace-tecknet och en logotype för ett känt sportfabrikat. Alexander Kurlandsky får rycka in med lite tips och råd.

– Berätta för mig om motivet, ska ni ha rosa bottenfärg och motivet i svart färg, undrar han. Håll inte färgburken för nära när ni sprayar för då rinner färgen.