05 okt 2016 12:20

05 okt 2016 12:20

Misstänkt för mordbrand nekar

SKÖVDE: 18-åring: "Var med på platserna men tände inte på"

Rättegången mot den 18-åring som misstänks för att tillsammans med en nu död person ha anlagt de bränder som totalförstörde bland annat Skogens förskola har inletts. 18-åringen är också åtalad för att tillsammans med en 20-åring ha rånat tre Skövdekvinnor.

Rättegången mot 18-åringen och 20-åringen pågår i Skaraborgs tingsrätt i tre dagar, förhandlingen inleddes på onsdagen och avslutas på fredag. Ärendet innehåller egentligen två delar.

Åtalad för mordbrand

Den ena, där 18-åringen misstänkts för att tillsammans med en annan ung man som nu är avliden ha anlagt bränder som i maj och juni 2015 totalförstörde flera byggnader i Skultorpsområdet – Skogens förskola, en byggnad i Fornbyn och en hundträningsanläggning. De två ska också ligga bakom en brand i ett vindskydd på Billingen. Det är också den delen som tas upp under första delen av rättegången.

Överföll kvinnor

Den andra delen handlar om hur 18-åringen i maj i år tillsammans med en medåtalad 20-åring överföll och rånade tre kvinnor i Skövde – överfallen skedde i Boulogner, Garpaparken och på Kungsgatan. Gärningarna är rubricerade som grov stöld i två fall och rån i ett fall.

Den sista branden, den i vindskyddet, har en avgörande betydelse för delen som gäller bränderna. Då gjorde några joggare iakttagelser och höll också kvar de två personer, 18-åringen och den nu döde personen, tills polisen kom. De greps och förhördes även om de övriga bränderna, de förnekade allt och försattes på fri fot. Och länge såg det också ut som om bränderna aldrig skulle bli uppklarades.

”Ville berätta”

Men efter en tid orkade 18-åringen inte bära på sanningen längre.

– Jag ville berätta vad jag visste, att det var XX (den döde personen) som hade tänt på. jag var med på platserna men har inget med bränderna att göra, sade 18-åringen under rättegången.

Polisen konfronterade XX, men han fortsatte att förneka.

18-åringen advokat, Charlotta Jonsson, påpekade för domstolen att om inte hennes klient hade kommit till polisen med de nya uppgifterna hade det inte funnit ett åtal i ärendet i dag.

Rättegången mot 18-åringen och 20-åringen pågår i Skaraborgs tingsrätt i tre dagar, förhandlingen inleddes på onsdagen och avslutas på fredag. Ärendet innehåller egentligen två delar.

Åtalad för mordbrand

Den ena, där 18-åringen misstänkts för att tillsammans med en annan ung man som nu är avliden ha anlagt bränder som i maj och juni 2015 totalförstörde flera byggnader i Skultorpsområdet – Skogens förskola, en byggnad i Fornbyn och en hundträningsanläggning. De två ska också ligga bakom en brand i ett vindskydd på Billingen. Det är också den delen som tas upp under första delen av rättegången.

Överföll kvinnor

Den andra delen handlar om hur 18-åringen i maj i år tillsammans med en medåtalad 20-åring överföll och rånade tre kvinnor i Skövde – överfallen skedde i Boulogner, Garpaparken och på Kungsgatan. Gärningarna är rubricerade som grov stöld i två fall och rån i ett fall.

Den sista branden, den i vindskyddet, har en avgörande betydelse för delen som gäller bränderna. Då gjorde några joggare iakttagelser och höll också kvar de två personer, 18-åringen och den nu döde personen, tills polisen kom. De greps och förhördes även om de övriga bränderna, de förnekade allt och försattes på fri fot. Och länge såg det också ut som om bränderna aldrig skulle bli uppklarades.

”Ville berätta”

Men efter en tid orkade 18-åringen inte bära på sanningen längre.

– Jag ville berätta vad jag visste, att det var XX (den döde personen) som hade tänt på. jag var med på platserna men har inget med bränderna att göra, sade 18-åringen under rättegången.

Polisen konfronterade XX, men han fortsatte att förneka.

18-åringen advokat, Charlotta Jonsson, påpekade för domstolen att om inte hennes klient hade kommit till polisen med de nya uppgifterna hade det inte funnit ett åtal i ärendet i dag.