06 okt 2016 11:04

06 okt 2016 11:57

Slog till mot äldre

SKÖVDE: Rättegång om mordbrand och väskryckningar

I jakten på pengar slog de två unga männen, 18 och 20 år, till mot äldre personer. ”Jag är tacksam för att jag inte föll och bröt mig eller slog i huvudet” sade ett av offren som utsattes för väskryckningen när hon stödd på sin käpp var på väg hem.

Rättegången som gäller både mordbrand och väskryckningar fortsatte på torsdagen. En 18-åring är inblandad i båda delarna. På torsdagen tog tingsrätten upp de tre överfallen på kvinnor, två av dem i 80-årsålderns, den tredje något yngre. Det gemensamma med kvinnorna är att de alla har någon form av rörelsehinder.

Den kvinna som först utsattes på Kungsgatan en dag i maj i år berättade för tingsrätten vad hon varit med om.

”Kunde skadat mig”

– Jag kände att någon var bakom mig och trodde att det var någon bekant som skulle komma och klappa om mig. I stället ryckte det till i kassen som jag hade i handen och när jag vände mig om såg jag två unga män springa iväg.

Hon fick inga allvarliga skador och förklarade att hon var väldigt tacksam för att det inte slutade med att hon föll.

– Jag har väldigt dålig balans efter en skada i benet och går alltid med käpp eller rullator, den där dagen hade jag käppen. Om jag hade ramlat hade jag kanske brutit mig eller slagit i huvudet.

Hon har upplevt händelsen som obehaglig och hon har blivit mer vaksam när hon passerar platsen där väskryckningen inträffade och när hon tar ut pengar.

Ångerfulla

De två unga männen, 18-åringen och en 20-åring, bad båda om ursäkt och sade sig vara ångerfulla. De förklarade att det var jakten på pengar som drev dem.

– Vi diskuterade hur vi skulle komma över pengar. Vi kom fram till att vi skulle slå till mott äldre som inte kunde springa efter oss, vi trodde också att äldre kunde ha kontanter på sig.

– Vi såg kvinnan och det som vi egentligen först fokuserade på i den genomskinliga påsen var ett cigarettpaket, det ville vi ha.

Ingen av de två hade under själva händelsen tänkt på riskerna de utsatte kvinnan för, att hon kunde skadas.

– Det kom först efteråt.

Grov mordbrand

På torsdagen fortsätter rättegången med de andra väskryckningarna. Onsdagen ägnades åt tre anlagda bränder våren 2015 – hundträningsanläggningen i Rådene, en byggnad i Fornbyn och ett vindskydd på Billingen. Det allvarligaste brottet, grov mordbrand, gällande den anlagda branden som totalförstörde Skogens förskola kommer att tas upp i domstolen på fredagen. 18-åringen förnekar att han anlagt bränderna, han vidgår dock att han varit med vid platserna. Men den som tände på var en i dag avliden person, hävdar 18-åringen. Den nu avlidne personen har dock i förhör förnekat att det var han.

Rättegången som gäller både mordbrand och väskryckningar fortsatte på torsdagen. En 18-åring är inblandad i båda delarna. På torsdagen tog tingsrätten upp de tre överfallen på kvinnor, två av dem i 80-årsålderns, den tredje något yngre. Det gemensamma med kvinnorna är att de alla har någon form av rörelsehinder.

Den kvinna som först utsattes på Kungsgatan en dag i maj i år berättade för tingsrätten vad hon varit med om.

”Kunde skadat mig”

– Jag kände att någon var bakom mig och trodde att det var någon bekant som skulle komma och klappa om mig. I stället ryckte det till i kassen som jag hade i handen och när jag vände mig om såg jag två unga män springa iväg.

Hon fick inga allvarliga skador och förklarade att hon var väldigt tacksam för att det inte slutade med att hon föll.

– Jag har väldigt dålig balans efter en skada i benet och går alltid med käpp eller rullator, den där dagen hade jag käppen. Om jag hade ramlat hade jag kanske brutit mig eller slagit i huvudet.

Hon har upplevt händelsen som obehaglig och hon har blivit mer vaksam när hon passerar platsen där väskryckningen inträffade och när hon tar ut pengar.

Ångerfulla

De två unga männen, 18-åringen och en 20-åring, bad båda om ursäkt och sade sig vara ångerfulla. De förklarade att det var jakten på pengar som drev dem.

– Vi diskuterade hur vi skulle komma över pengar. Vi kom fram till att vi skulle slå till mott äldre som inte kunde springa efter oss, vi trodde också att äldre kunde ha kontanter på sig.

– Vi såg kvinnan och det som vi egentligen först fokuserade på i den genomskinliga påsen var ett cigarettpaket, det ville vi ha.

Ingen av de två hade under själva händelsen tänkt på riskerna de utsatte kvinnan för, att hon kunde skadas.

– Det kom först efteråt.

Grov mordbrand

På torsdagen fortsätter rättegången med de andra väskryckningarna. Onsdagen ägnades åt tre anlagda bränder våren 2015 – hundträningsanläggningen i Rådene, en byggnad i Fornbyn och ett vindskydd på Billingen. Det allvarligaste brottet, grov mordbrand, gällande den anlagda branden som totalförstörde Skogens förskola kommer att tas upp i domstolen på fredagen. 18-åringen förnekar att han anlagt bränderna, han vidgår dock att han varit med vid platserna. Men den som tände på var en i dag avliden person, hävdar 18-åringen. Den nu avlidne personen har dock i förhör förnekat att det var han.