07 okt 2016 15:35

07 okt 2016 15:35

Yrkar på sluten ungdomsvård

SKÖVDE: Rättegång om mordbränder och väskryckningar avslutad

Åklagaren anser att det är bevisat att 18-åringen var med och satte eld på flera byggnader och ryckte väskor från äldre kvinnor. Men 18-åringens advokat menar att åtalet om mordbränder ska ogillas och att väskryckningarna ska rubriceras som stöld.

På fredagen avslutades den tre dagar långa rättegången som har omfattat både mordbränder och väskryckningar. Mitt i ärendet finns en i dag 18-årig man, han är åtalad båda delarna. Våren 2015 ska han, tillsammans med en i dag avliden person ha anlagt flera bränder, bland annat i Skogens förskola. 18-åringen har erkänt att han varit på platserna, men hävdar att han inte har med bränderna att göra – det var den andre som tände på. Denne har i tidigare förhör förnekat brott.

”Visste inte”

– Jag hade ingen aning om att han hade med sig bensin eller vad han tänkte göra. Plötsligt tände han bara på och jag höll själv på att drabbas eftersom jag stod närmare än han gjorde, sade 18-åringen under rättegången.

Bränderna ledde till skador för mångmiljonbelopp. Gällande Skogens förskola har Skövde kommun skadeståndskrav på 1,5 miljoner kronor och försäkringsbolaget på 13 miljoner kronor. Enligt tingsrätten kommer skadeståndsanspråken förmodligen tas upp i en särskild rättegång.

Väskryckningar

18-åringen har också i våras, tillsammans med en 20-åring, utsatt tre äldre Skövdekvinnor för väskryckningar. Dessa gärningar har de två erkänt även om deras advokaten anser att det i stället ska rubriceras som stölder av normalgraden, inte som grova stölder och rån.

Yrkar på vård

Kammaråklagare Jim Westerberg framförde till domstolen att de gärningar 18-åringen har begått har ett straffvärdet på sex till åtta års fängelse, men med hänsyn tagen till bland annat hans unga ålder yrkade åklagaren på 20 månaders sluten ungdomsvård. För 20-åringen som deltog i väskryckningarna yrkade åklagaren på fängelse i ett år och fyra månader. 18-åringens advokat ansåg att åtalet om mordbränderna bör ogillas i sin helhet.

Dom meddelas den 17 oktober.

På fredagen avslutades den tre dagar långa rättegången som har omfattat både mordbränder och väskryckningar. Mitt i ärendet finns en i dag 18-årig man, han är åtalad båda delarna. Våren 2015 ska han, tillsammans med en i dag avliden person ha anlagt flera bränder, bland annat i Skogens förskola. 18-åringen har erkänt att han varit på platserna, men hävdar att han inte har med bränderna att göra – det var den andre som tände på. Denne har i tidigare förhör förnekat brott.

”Visste inte”

– Jag hade ingen aning om att han hade med sig bensin eller vad han tänkte göra. Plötsligt tände han bara på och jag höll själv på att drabbas eftersom jag stod närmare än han gjorde, sade 18-åringen under rättegången.

Bränderna ledde till skador för mångmiljonbelopp. Gällande Skogens förskola har Skövde kommun skadeståndskrav på 1,5 miljoner kronor och försäkringsbolaget på 13 miljoner kronor. Enligt tingsrätten kommer skadeståndsanspråken förmodligen tas upp i en särskild rättegång.

Väskryckningar

18-åringen har också i våras, tillsammans med en 20-åring, utsatt tre äldre Skövdekvinnor för väskryckningar. Dessa gärningar har de två erkänt även om deras advokaten anser att det i stället ska rubriceras som stölder av normalgraden, inte som grova stölder och rån.

Yrkar på vård

Kammaråklagare Jim Westerberg framförde till domstolen att de gärningar 18-åringen har begått har ett straffvärdet på sex till åtta års fängelse, men med hänsyn tagen till bland annat hans unga ålder yrkade åklagaren på 20 månaders sluten ungdomsvård. För 20-åringen som deltog i väskryckningarna yrkade åklagaren på fängelse i ett år och fyra månader. 18-åringens advokat ansåg att åtalet om mordbränderna bör ogillas i sin helhet.

Dom meddelas den 17 oktober.