10 okt 2016 11:05

10 okt 2016 11:05

Först ut i nytt prao-koncept

SKÖVDE: Kommunen behöver anställa 1500 till år 2020

– Det ska bli kul att testa att vara på kontor och se hur det fungerar, säger Abdallah Naif, en av elva elever från Eriksdalskolan som är först ut att delta i Skövde kommuns nya prao-koncept.

Abdallah Naif och hans skolkamrater från årskurs nio på Eriksdalskolan kom till stadshuset på måndagsmorgonen för att få en introduktion om vad som väntar under praoveckan. Samtidigt fick de också information om hur en kommun fungerar, vilka som arbetar där, vad politikerna gör och hur man som medborgare kan påverka.

– Det verkar intressant, jag vill se hur det fungerar i kommunen och med ett vanligt kontorsarbete, säger Abdallah Naif och Karl Malm, Mattias Larsson och Richerth Elia håller med.

De elva eleverna ingår i det helt nya konceptet för prao som Skövde kommun nu testar under en sexveckorsperiod då även andra skolor har prao. Ungdomarna har via praktikplatsen.se sökt platser inom kommunens olika sektorer.

Syftet med det nya konceptet är att få fler ungdomar intresserade av och ge dem mer kunskap om vilka yrken som finns i en kommun. Allt handlar om att Skövde kommun har ett stort rekryteringsbehov – fram till år 2020 behöver man anställa 1500 personer.

– Det gäller framför allt om lärare och undersköterskor, men också andra yrken som kanske inte ungdomar i dag förknippar med en kommun, arkitekter, tekniker och så vidare, säger HR-chefen Sofia Myrman.

– När man frågar ungdomar kan de nämna ett fåtal kommunala yrken, men de känner inte till bredden, fortsätter folkhälsostrateg Sarah Fagerström,

Kanske kan kommunens nya prao-projekt bli starten på en förändring.

– Vi hoppas det. Det nya praokonceptet är en del i strategin för den långsiktiga kompetensförsörjningen, säger Myrman.

I slutet på veckan kommer ungdomarna att få utvärdera praon.

– Det är viktigt för oss att veta vad de tycker, vi vill att praoveckan ska vara meningsfull.

Abdallah Naif och hans skolkamrater från årskurs nio på Eriksdalskolan kom till stadshuset på måndagsmorgonen för att få en introduktion om vad som väntar under praoveckan. Samtidigt fick de också information om hur en kommun fungerar, vilka som arbetar där, vad politikerna gör och hur man som medborgare kan påverka.

– Det verkar intressant, jag vill se hur det fungerar i kommunen och med ett vanligt kontorsarbete, säger Abdallah Naif och Karl Malm, Mattias Larsson och Richerth Elia håller med.

De elva eleverna ingår i det helt nya konceptet för prao som Skövde kommun nu testar under en sexveckorsperiod då även andra skolor har prao. Ungdomarna har via praktikplatsen.se sökt platser inom kommunens olika sektorer.

Syftet med det nya konceptet är att få fler ungdomar intresserade av och ge dem mer kunskap om vilka yrken som finns i en kommun. Allt handlar om att Skövde kommun har ett stort rekryteringsbehov – fram till år 2020 behöver man anställa 1500 personer.

– Det gäller framför allt om lärare och undersköterskor, men också andra yrken som kanske inte ungdomar i dag förknippar med en kommun, arkitekter, tekniker och så vidare, säger HR-chefen Sofia Myrman.

– När man frågar ungdomar kan de nämna ett fåtal kommunala yrken, men de känner inte till bredden, fortsätter folkhälsostrateg Sarah Fagerström,

Kanske kan kommunens nya prao-projekt bli starten på en förändring.

– Vi hoppas det. Det nya praokonceptet är en del i strategin för den långsiktiga kompetensförsörjningen, säger Myrman.

I slutet på veckan kommer ungdomarna att få utvärdera praon.

– Det är viktigt för oss att veta vad de tycker, vi vill att praoveckan ska vara meningsfull.