10 okt 2016 13:18

10 okt 2016 13:18

Industrin skriker efter arbetskraft

ARBETSMARKNAD: Framtidsjobb diskuterades hos Arbetsförmedlingen

Byggbranschen, vård och omsorg eller utbildning. Det är vad du ska satsa på om du söker arbetstillfälle. Åtminstone enligt en ny broschyr som Arbetsförmedlingen har sammanställt.

Ett 20-tal studie- och yrkesvägledare samlades hos Arbetsförmedlingen för ett seminarium på måndagen.

Vilka är framtidsjobben? Vilka kompetenser och yrkeskunnanden är det som arbetsgivarna efterlyser? Det var två av frågeställningarna som diskuterades utifrån Arbetsförmedlingens broschyr Jobbmöjligheter i Västra Götalands län.

– Tanken är att vi ska kunna dela med oss av den erfarenheten som vi har och att syokonsulenterna ska ha med sig ett arbetsmarknadsperspektiv när de möter ungdomar, säger Ulla-Karin Gunnarsson, sektionschef vid Arbetsförmedlingen i Skövde.

Broschyrens innehåll bygger tusentals intervjuer med arbetsgivare och syftet är att ge en gedigen kunskap om läget på arbetsmarknaden.

– Vi vill att så många som möjligt väljer rätt från början och att de funderar över realistiska yrkesval, säger Ulla-Karin Gunnarsson och fortsätter:

– Syokonsulenterna möter ungdomarna mer än vi gör och träffar dem redan i grundskolan. Så visst är de viktiga för oss, och förhoppningsvis ska vi lära av dem också.

Goda förutsättningar

Det finns många faktorer som spelar roll när det handlar om möjligheterna på arbetsmarknaden. Generellt är det viktigaste att ha en avslutad gymnasieutbildning att luta sig mot. Det konstaterade arbetsmarknadsanalytikern Sara Andersson under måndagens seminarium.

– Inträdesbiljetten till svensk arbetsmarknad i dag är en fullföljd gymnasieutbildning.

Ingenjörer, hantverkare, sjuksköterskor, lärare och kockar. Det är några av de yrken där det finns goda förutsättningar att få jobb i framtiden. Det konstaterades också att industrin i Skaraborg skriker efter arbetskraft.

– Men det är egentligen inget nytt. Så har det sett ut under en tid, säger Sara Andersson.

Ett 20-tal studie- och yrkesvägledare samlades hos Arbetsförmedlingen för ett seminarium på måndagen.

Vilka är framtidsjobben? Vilka kompetenser och yrkeskunnanden är det som arbetsgivarna efterlyser? Det var två av frågeställningarna som diskuterades utifrån Arbetsförmedlingens broschyr Jobbmöjligheter i Västra Götalands län.

– Tanken är att vi ska kunna dela med oss av den erfarenheten som vi har och att syokonsulenterna ska ha med sig ett arbetsmarknadsperspektiv när de möter ungdomar, säger Ulla-Karin Gunnarsson, sektionschef vid Arbetsförmedlingen i Skövde.

Broschyrens innehåll bygger tusentals intervjuer med arbetsgivare och syftet är att ge en gedigen kunskap om läget på arbetsmarknaden.

– Vi vill att så många som möjligt väljer rätt från början och att de funderar över realistiska yrkesval, säger Ulla-Karin Gunnarsson och fortsätter:

– Syokonsulenterna möter ungdomarna mer än vi gör och träffar dem redan i grundskolan. Så visst är de viktiga för oss, och förhoppningsvis ska vi lära av dem också.

Goda förutsättningar

Det finns många faktorer som spelar roll när det handlar om möjligheterna på arbetsmarknaden. Generellt är det viktigaste att ha en avslutad gymnasieutbildning att luta sig mot. Det konstaterade arbetsmarknadsanalytikern Sara Andersson under måndagens seminarium.

– Inträdesbiljetten till svensk arbetsmarknad i dag är en fullföljd gymnasieutbildning.

Ingenjörer, hantverkare, sjuksköterskor, lärare och kockar. Det är några av de yrken där det finns goda förutsättningar att få jobb i framtiden. Det konstaterades också att industrin i Skaraborg skriker efter arbetskraft.

– Men det är egentligen inget nytt. Så har det sett ut under en tid, säger Sara Andersson.