14 okt 2016 06:00

14 okt 2016 13:41

Ekman: "Väldigt konstigt att hon sagt så"

BILLINGEFRÅGAN: Marie Ekman (S) om uppgifter från Katarina Jonsson (M) i Billingefrågan

Att det finns kopplingar mellan Carl-Johan Andersson, vice vd för Skövde värmeverk, och Silvester Jellinek, hotell Billingehus, är inget nytt. Men att Katarina Jonsson (M) inte skulle känna till Anderssons konsultuppdrag för hotellet stämmer inte hävdar Marie Ekman (S).

Tidningen Skaraborgsbygden skrev nyligen om det faktum att Carl-Johan Andersson, tidigare vd för det kommunägda bolaget Skövde värmeverk AB, i dag vice vd för samma bolag, också är styrelseordförande för Karinette förvaltning AB.

Ett bolag som ägs av Silvester Jellinek och 2015 fick ett konsultuppdrag av de norska ägarna till hotell Billingehus, uppdraget gick ut på att arbeta med ny-, till- och ombyggnationen av hotellet och att få till ett avtal med Skövde kommun.

Detta är sedan tidigare kända uppgifter.

Men när Skaraborgsbygden ställde frågor till kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson (M) sade hon sig varken känna till Karinette, konsultuppdraget eller att Carl-Johan Andersson är styrelseordförande i bolaget.

Nya uppgifter

”Dessa uppgifter är nya för mig” svarade hon och förklarade dessutom att kommunen inte har med att göra hur de norska hotellägarna köper sina konsulttjänster.

Hon skulle dock aldrig acceptera att Andersson satt med vid förhandlingsbordet i den aktuella frågan.

Men enligt kommunalrådet Marie Ekman (S) var Katarina Jonsson inte så ovetande om kopplingarna som hon gjorde gällande.

”Låter konstigt”

– Nej, det låter väldigt konstigt att hon sagt att hon inte kände till det, säger hon till SLA

– Vid ett möte som handlade om just Billingefrågan strax före jul förra året kom bland andra ansvariga för Erlandssons bygg och Karinette som representerades av vd:n Silvester Jellinek och styrelseordföranden Carl-Johan Andersson, då var han fortfarande vd för Skövde värmeverk.

När Marie Ekman anlände fick hon veta att Carl-Johan Andersson inte fick vara med på mötet.

– Han hade gått när jag kom så jag träffade honom inte. Men Katarina hade tydligen sagt till honom att det inte var lämpligt att han var med, även om jag förstod det som att han gärna hade velat det. Mötet handlade ju om Billingefrågan så Katarina måste ju ha vetat varför Andersson var där.

Ifrågasätter Andersson

Men det finns fler ingångar i den infekterade Billingefrågan. Bland annat ifrågasätter Marie Ekman Carl-Johan Anderssons omdöme.

– Han gick in i det här med ett uppdrag att som konsult få till ett avtal med Skövde kommun, där han själv vid tidpunkten hade en vd-post i ett kommunalt bolag.

Bra av Jonsson

Fast även om Ekman nu ifrågasätter Jonsson uppgifter om att hon inte visste, tycker Ekman att det var bra att Andersson blev tillsagd att lämna decembermötet.

– Med tanke på hans olika roller i detta så var det bra.

Tidningen Skaraborgsbygden skrev nyligen om det faktum att Carl-Johan Andersson, tidigare vd för det kommunägda bolaget Skövde värmeverk AB, i dag vice vd för samma bolag, också är styrelseordförande för Karinette förvaltning AB.

Ett bolag som ägs av Silvester Jellinek och 2015 fick ett konsultuppdrag av de norska ägarna till hotell Billingehus, uppdraget gick ut på att arbeta med ny-, till- och ombyggnationen av hotellet och att få till ett avtal med Skövde kommun.

Detta är sedan tidigare kända uppgifter.

Men när Skaraborgsbygden ställde frågor till kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson (M) sade hon sig varken känna till Karinette, konsultuppdraget eller att Carl-Johan Andersson är styrelseordförande i bolaget.

Nya uppgifter

”Dessa uppgifter är nya för mig” svarade hon och förklarade dessutom att kommunen inte har med att göra hur de norska hotellägarna köper sina konsulttjänster.

Hon skulle dock aldrig acceptera att Andersson satt med vid förhandlingsbordet i den aktuella frågan.

Men enligt kommunalrådet Marie Ekman (S) var Katarina Jonsson inte så ovetande om kopplingarna som hon gjorde gällande.

”Låter konstigt”

– Nej, det låter väldigt konstigt att hon sagt att hon inte kände till det, säger hon till SLA

– Vid ett möte som handlade om just Billingefrågan strax före jul förra året kom bland andra ansvariga för Erlandssons bygg och Karinette som representerades av vd:n Silvester Jellinek och styrelseordföranden Carl-Johan Andersson, då var han fortfarande vd för Skövde värmeverk.

När Marie Ekman anlände fick hon veta att Carl-Johan Andersson inte fick vara med på mötet.

– Han hade gått när jag kom så jag träffade honom inte. Men Katarina hade tydligen sagt till honom att det inte var lämpligt att han var med, även om jag förstod det som att han gärna hade velat det. Mötet handlade ju om Billingefrågan så Katarina måste ju ha vetat varför Andersson var där.

Ifrågasätter Andersson

Men det finns fler ingångar i den infekterade Billingefrågan. Bland annat ifrågasätter Marie Ekman Carl-Johan Anderssons omdöme.

– Han gick in i det här med ett uppdrag att som konsult få till ett avtal med Skövde kommun, där han själv vid tidpunkten hade en vd-post i ett kommunalt bolag.

Bra av Jonsson

Fast även om Ekman nu ifrågasätter Jonsson uppgifter om att hon inte visste, tycker Ekman att det var bra att Andersson blev tillsagd att lämna decembermötet.

– Med tanke på hans olika roller i detta så var det bra.