14 okt 2016 16:51

14 okt 2016 16:51

Plåtslagare lägger av

SKÖVDE: Holmströms plåtslageri AB stänger efter 102 år

Efter hela 102 år i plåtslageribranschen så lägger nu Skövdeföretaget Holmströms plåtslageri AB ner verksamheten. Familjeföretaget startades 1914 av nuvarande ägaren Stig Holmströms farfar Gustav, och sedan har yrket gått i arv i tre generationer.

Ett av Skövdes äldre företag lägger nu ner sin verksamhet efter 102 år inom plåtslageribranschen. Stig Holmström som har arbetat med plåtslageri mest hela sitt yrkesliv tycker att det räcker nu, tiden ska ägnas åt huset vid Simsjön i stället. Stig Holmström är plåtslagare i tredje generationen inom familjen Holmström. Han är sonson till Gustav Holmström som startade upp plåtslagerifirman 1914 i Skövde.

– Då låg förtaget i källaren i ett hus vid Badhusgatan, bland annat fanns logen Thor i det huset, och det är ungefär där Skövde stadshus ligger i dag, berättar Stig Holmström.

Senare övertogs företaget av Stigs pappa Lars och farbrodern Nils, och på den tiden var det cirka fem anställda i plåtslagerifirman. 1970 gick flyttlasset till en fastighet utanför centrum, nämligen till en lokal som företaget Svenska stenhus tidigare hade och som ligger vid infarten mot vägen till Simsjön.

Under fredagen startade utförsäljningen av verktyg, galvaniserad plåt och mycket annat i den gamla firmalokalen. Stig och Marianne Holmström visar runt kunderna bland vindskivor, stuprör och olika verktyg som de ska sälja av inför sin pensionering.

För två år sedan firade företaget 100-års jubileum, men det ledde inte till något större festande på det gamla familjeföretaget.

– Vi firade nog med en bit tårta iallafall, säger Stig.

Företaget har haft gott om kunder i Skövdetrakten under sina många år i branschen. Blanda annat har P4, Cementa och Rockwool fått besök av Holmströms plåtslageri, men även vid nybyggnation och vanliga reparationer har firman anlitats.

– Jag har aldrig varit höjdrädd och har bra balans, säger Stig. Vi tjärade taket och tornet på Våmbskyrkan ett par gånger och då fick jag sitta på en båtsmansstol, en brädlapp med linor fastspända så man blev hissad nedåt. Likadant var det vid höghusen i Havstena när vi tätade fönster, berättar Stig.

Nu blir det Simsjön för hela slanten i stället, där året-runt boendet finns.

– Men ska det göras något med huset så lejer vi nog bort det jobbet, skojar Stig.

Ett av Skövdes äldre företag lägger nu ner sin verksamhet efter 102 år inom plåtslageribranschen. Stig Holmström som har arbetat med plåtslageri mest hela sitt yrkesliv tycker att det räcker nu, tiden ska ägnas åt huset vid Simsjön i stället. Stig Holmström är plåtslagare i tredje generationen inom familjen Holmström. Han är sonson till Gustav Holmström som startade upp plåtslagerifirman 1914 i Skövde.

– Då låg förtaget i källaren i ett hus vid Badhusgatan, bland annat fanns logen Thor i det huset, och det är ungefär där Skövde stadshus ligger i dag, berättar Stig Holmström.

Senare övertogs företaget av Stigs pappa Lars och farbrodern Nils, och på den tiden var det cirka fem anställda i plåtslagerifirman. 1970 gick flyttlasset till en fastighet utanför centrum, nämligen till en lokal som företaget Svenska stenhus tidigare hade och som ligger vid infarten mot vägen till Simsjön.

Under fredagen startade utförsäljningen av verktyg, galvaniserad plåt och mycket annat i den gamla firmalokalen. Stig och Marianne Holmström visar runt kunderna bland vindskivor, stuprör och olika verktyg som de ska sälja av inför sin pensionering.

För två år sedan firade företaget 100-års jubileum, men det ledde inte till något större festande på det gamla familjeföretaget.

– Vi firade nog med en bit tårta iallafall, säger Stig.

Företaget har haft gott om kunder i Skövdetrakten under sina många år i branschen. Blanda annat har P4, Cementa och Rockwool fått besök av Holmströms plåtslageri, men även vid nybyggnation och vanliga reparationer har firman anlitats.

– Jag har aldrig varit höjdrädd och har bra balans, säger Stig. Vi tjärade taket och tornet på Våmbskyrkan ett par gånger och då fick jag sitta på en båtsmansstol, en brädlapp med linor fastspända så man blev hissad nedåt. Likadant var det vid höghusen i Havstena när vi tätade fönster, berättar Stig.

Nu blir det Simsjön för hela slanten i stället, där året-runt boendet finns.

– Men ska det göras något med huset så lejer vi nog bort det jobbet, skojar Stig.