17 okt 2016 13:49

17 okt 2016 13:49

330 deltar i nationell kulturkonferens

SKÖVDE: ”Kulturen och konsten är som syret i blodomloppet”

Gör det möjligt är titeln på SKL:s kulturkonferens som startade i Skövde under måndagen.
– Kulturen och konsten är som syret i blodomloppet, utan det kan vi inte leva, sade Marie-Louise Rönnmark (S), ordförande i SKL:s beredning för kultur och fritid, i sitt öppningsanförande.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, håller för första gången sin årliga kulturkonferens i Skövde. Den smygstartade på söndagskvällen med mingel och visning av Skövde kulturhus, ungefär 100 personer deltog då. Till konferensen har 330 personer anmält sig, vilket är en väldigt bra siffra enligt kultur- och fritidschefen Katarina Strömgren Sandh.

– Det betyder jättemycket att kulturkonferensen hålls i Skövde. Det är en nationell konferens med Sveriges yttersta beslutsfattare inom kulturpolitiken och andra organisationer. Det är viktigt att träffas och nätverka, tyckte Katarina Strömgren Sandh som jobbat med att få konferensen till Skövde.

Gör det möjligt är titeln för konferensen och några centrala teman är inflytande, tillgänglighet, breddat deltagande i kulturlivet och kulturens roll för etablering i samhället.

– Vi har de senaste åren sett vilken roll konsten, kulturen och idrotten spelat för etableringen i det svenska samhället. Konsten och kulturen gör något med oss människor för att vi ska hålla ihop och utvecklas. Det är chippet i vår demokrati. Jag är irriterad över att vi inte mer tydligt sätter kulturen och konsten mitt i hjärtat av demokratin i våra politiska beslut, utan det blir det ingen utveckling, det spelar ingen roll vilka områden vi pratar om, sade Marie-Louise Rönnmark (S).

Conny Brännberg (KD) berättade om både Skövde kommun och Västra Götalandsregionen innan det var dags för dagens första föredragshållare Karl-Henrik Robèrt, från Blekinge Tekniska Högskola, som talade om social hållbarhet, systemvillkor och kulturens roll. Under konferensen, som avslutas under tisdagen, hålls många olika föredrag och det ges också tillfälle till diskussioner och studiebesök. Kulturkonferensen arrangeras av SKL tillsammans med Skövde kommun, Skaraborgs kommunalförbund och Västra Götalandsregionen.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, håller för första gången sin årliga kulturkonferens i Skövde. Den smygstartade på söndagskvällen med mingel och visning av Skövde kulturhus, ungefär 100 personer deltog då. Till konferensen har 330 personer anmält sig, vilket är en väldigt bra siffra enligt kultur- och fritidschefen Katarina Strömgren Sandh.

– Det betyder jättemycket att kulturkonferensen hålls i Skövde. Det är en nationell konferens med Sveriges yttersta beslutsfattare inom kulturpolitiken och andra organisationer. Det är viktigt att träffas och nätverka, tyckte Katarina Strömgren Sandh som jobbat med att få konferensen till Skövde.

Gör det möjligt är titeln för konferensen och några centrala teman är inflytande, tillgänglighet, breddat deltagande i kulturlivet och kulturens roll för etablering i samhället.

– Vi har de senaste åren sett vilken roll konsten, kulturen och idrotten spelat för etableringen i det svenska samhället. Konsten och kulturen gör något med oss människor för att vi ska hålla ihop och utvecklas. Det är chippet i vår demokrati. Jag är irriterad över att vi inte mer tydligt sätter kulturen och konsten mitt i hjärtat av demokratin i våra politiska beslut, utan det blir det ingen utveckling, det spelar ingen roll vilka områden vi pratar om, sade Marie-Louise Rönnmark (S).

Conny Brännberg (KD) berättade om både Skövde kommun och Västra Götalandsregionen innan det var dags för dagens första föredragshållare Karl-Henrik Robèrt, från Blekinge Tekniska Högskola, som talade om social hållbarhet, systemvillkor och kulturens roll. Under konferensen, som avslutas under tisdagen, hålls många olika föredrag och det ges också tillfälle till diskussioner och studiebesök. Kulturkonferensen arrangeras av SKL tillsammans med Skövde kommun, Skaraborgs kommunalförbund och Västra Götalandsregionen.